Különleges művészeti ágazatok

2024.02.11. 09:00

Szürreális tájak a nagyvárosokban, avagy a spray festészet szépségei

A spray festészet egy olyan művészeti műfaj, amely festékszóró spray-t használ, dekorkartonra, feszített vászonra és fotópapírra készülnek az alkotások.

Zaol.hu

Feszített vászonra készült spray festmények

Forrás: Nyári Gábor facebook oldala

Ez egy egyedi művészeti forma, amely általában nagyvárosi területeken jelenik meg, ahol szürreális tájakat alkotnak bolygókról, üstökösről, piramisokról, városokról, természetes jelenetekről, valamint egyszínű vagy akár többszínű háttérképek készülnek, ahol a festék összekeveredik vagy átmenetet alkot az egyik színből a másikba. Ennek a művészeti formának kezdetét egy történet is kíséri (amelyet a megalkotói aerosolgrafia vagy sadotgrafia néven ismernek). Egy verzió szerint Mexikóvárosban alakult ki az 1980-as évek elején. Ruben "Sadot" Fernandez először a saját stúdiója előtt festett kísérleti jelleggel, de hamar áttért a La Zona Rosa utcáira, és kezdett tömegeket vonzani. Lótuszülésben, aeroszolos flakonok között emberi alakokat, arcokat és természeti tájakat alkotott papíron, kartonon vagy vásznon. Ecsetet nem használt. Sadot írt verseket, mozaikokat készített, és számos hagyományos művészeti médiumban alkotott, de a spray festményei miatt vált igazán híressé. A minimális eszközök könnyű beszerzése, a gyors munkafolyamat lehetősége miatt mások is kipróbálták ezt a művészeti formát.

Forrás: Nyári Gábor facebook oldala

Eszközök, amikre szükség van ebben a művészeti ágazatban:

  • Fényes akril spray
  • Újságpapír
  • Szivacs
  • Kartonpapír
  • Feszített vászon, fotópapír, vagy dekorkarton 
  • Különböző fedelek
  • Maszk
Forrás: Nyári Gábor facebook oldala

Fontos tudni, hogy a konkrét részletek (például bolygók, fák, hegyek, csillagok, köd, víz stb.) hova kerülnek, hogy a színeket megfelelően és a megfelelő helyeken rétegezhessék. A folyamat szinte olyan, mintha visszafelé festenének

A technika egy sor jól elhelyezett réteget és textúrát, előre meghatározott maszkolást használ a fedelek, tálak és újrahasznosított tárgyak segítségével.

Hozzáadhatnak különböző hatásokat is, például egy festőspatulával, ablaktisztítóval és egyenes éllel. Néha a legjobb eszköz egyszerűen az ujjak használata. Ez a folyamat időt és gyakorlatot igényel, de, mint bármely megtanult művészeti forma, második természet lehet a művész számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában