Különleges művészeti ágazatok

2024.02.11. 09:30

Műalkotás égetéssel: mit érdemes tudni a pirográfiáról?

A pirográfia az egyik legrégebben létező emberi művészeti forma. Amióta az emberek kordában tartják a tüzet, rajzolnak vele. Korábban "pokerwork"-nek nevezték, mielőtt elterjedt volna a "pirográfia" kifejezés.

Zaol.hu

A képen Petrović Veronika munkája látható, melyet 55 óráig tartott elkészíteni

Forrás: ZH

A pirográfiának hosszú és változatos történelme van. Úgy tartják, hogy Egyiptomból eredt, ahol agyagedényeket és bútorokat díszítettek vele. A gyakorlat később elterjedt Európába, ahol bútorokat, hangszerelési eszközöket és egyéb tárgyakat díszítettek e technikával. A 19. században ez a fajta művészeti forma újra népszerűvé vált, miután Alfred Smart melbourne-i építész felfedezte, hogy vízbázisú festéket lehet forró állapotban felvinni fára, benzolinhőt pumpálva egy fűtött üreges platina ceruzán keresztül. Ez javította a folyamatot, lehetővé téve a korábban lehetetlen árnyalások és árnyékolás hozzáadását. A 20. század elején az elektromos pirografikus forró drótos gép fejlesztése tovább automatizálta a pokerwork folyamatát. A pirográfia hagyományos népművészet Európa számos részén, beleértve Magyarországot, Romániát, Lengyelországot és Flandriát, valamint Argentínát és más dél-amerikai területeket is. A modern időkben a pirográfia népszerű művészeti stílus lett, és részletes, bonyolult tervek készítésére is használják. Ma a bútorok, hangszerelési eszközök, konyhai eszközök és különböző fák díszítésére szintén alkalmazzák.

Tanácsok pirográfiához:

Amikre szükség lesz

  • Pirográf készülék
  • Puha fadarab 
  • Transzfer papír
  • Különböző pirográf hegyek (körülbelül négy vagy öt) 
  • Polírozó anyag, például finom csiszolópapír 
  • Általában minden beszerezhető egy jó pirográf kezdőkészlettel, de akár külön-külön is beszerezhetőek az eszközök.

A megfelelő alapanyag kiválasztása

A pirográfia több szempontból is kihívást jelentő hobbi lehet, de kulcsfontosságú tényező a fa kiválasztása. Amikor a legjobb fát szeretnéd választani a projektedhez, különösen kezdőként, figyelembe kell venni a következőket:

Szín – A világosabb fák jól működnek a pirográfiához, mert jobb kontrasztot biztosítanak a terveknek.

Szálazat – A fa szálazata gyönyörű háttért alkothat, de ha a szálazat túlságosan kiemelkedik vagy durva, nehezebb lehet vele dolgozni. A legjobb fa a pirográfiához világos szálazattal rendelkezik.

Kezelés – Fontos, hogy csak kezeletlen fával dolgozz. Mivel a pirográf eszközök hőt használnak a fa megjelöléséhez, minden olyan kezelés vagy vegyi anyag, amelyet felvitték a fára, káros lehet az emberekre és a környezetre, amikor elégetik.

A nyírfa talán a legjobb fa a kezdő pirográfia projektekhez. Olcsó fa, könnyen beszerezhető. Szép világos színe van és szinte láthatatlan szálazata. Ráadásul keményfa, tehát ha hibázol a tervezés során, csiszolópapírral lecsiszolhatod és ismételten égethetsz rá.

A juhar szép fa, amellyel érdemes dolgozni, amint az alapvető pirográfiai készségeink tökéletesednek. Drágább, mint a nyírfa, de a közepesnél világosabb színű, és finom szálazata kiváló kontrasztot mutat a terveken. Mivel kissé keményebb fa, mint a nyírfa, javasoljuk olyan pirográfiai eszköz használatát, amely magas hőmérsékletre képes, hogy egyenletes színű égetést érjünk el.

Tippek

  1. Célszerű könnyű vonalakat használni, és nem szabad túl erősen nyomni a pirográfiai eszközzel. Építsük fel színrétegeket a világostól a sötétig. A világos területeket könnyen sötétebbé lehet tenni, de fordítva már nehezebb. 
  2. Néha csiszolópapírt is használhatunk egy hiba kijavításához, de ha túl sötét lett, akkor ez a módszer nem megfelelően működik. 
  3. Kövessük a fa erezetét, amikor égetünk. Az ellenkező irányú égetés ellenállást okozhat, és nehezebbé teheti a munkát.
  4. Jó ötlet először elkészíteni a kép körvonalát, majd azt kitölteni.
  5. Szánjunk időt a hegyek tisztítására, mivel a kénlerakódás befolyásolhatja a toll használatát. 

Hogy milyen képeket lehet készíteni ezzel a technikával, az alábbi galériában megtekinthető!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában