Huszonhat esztendeje hunyt el

2024.01.12. 18:00

Irodalmi pályázat Szúnyogh Sándor emlékére

Huszonhat esztendeje, 1998. január 9-én, mindössze 55 éves korában hunyt el a muravidéki magyar irodalom egyik legismertebb író-költője, a nemzetiségi kultúra támogatója, Szúnyogh Sándor. Tiszteletére csütörtök este Lendván, a zsinagógában tartotta megemlékezést.

Gyuricza Ferenc

A Szúnyogh Sándor Ifjúsági Irodalmi Pályázat díjazottjai. Középen, Szúnyogh Sándor portréképével Ruzsics Dorka Ildikó

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ez két részből állt, először egy zenés verses összeállítást hallhatott a közönség, amit Stampah Mihály rendezett. A műsorban a decemberi hosszúfalusi szavalóverseny résztvevői, valamint Kardos Bozi Endre működtek közre. Az összeállítást követően röviden ismertették Szúnyogh Sándor életútját is, megemlítve: mennyire szívszorító, hogy az író-költő milyen sok alkotással gazdagíthatta volna még a Muravidéket, ha ma is élne.  

Ruzsics Dorka Ildikó veszi át a fődíjat Király Meszelics Jutkától, a Népújság főszerkesztőjétől és Soós Mihálytól, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójától
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Szúnyogh Sándor emléknap keretében hirdetik ki a néhai író-költőről elnevezett ifjúsági irodalmi pályázat eredményeit is. 2023. októberében nyolcvan általános és középiskolai diák vállalkozott arra, hogy a korcsoportokban megadott témákban kifejtsék gondolataikat. Pályaműveiket egy három fős bizottság értékelte, melynek tagjai dr. Bence Lajos József Attila-díjas író-költő, irodalomtörténész, Szúnyogh Sándor pályatársa és barátja, illetve Gáspár Tóth Anita magyar szakos általános iskola tanár és dr. Gróf Annamária nyelvész, magyar nyelvi pedagógiai szaktanácsadó voltak.  

Az idei Szúnyogh Sándor-díjas tanuló, Ruzsics Dorka Ildikó
Fotó: Gyuricza Ferenc

A pályázat korcsoportonként legjobbjai Dragosic Iva (6. évfolyam, Lendva), Domokos Márk Szilárd (7. évfolyam, Pártosfalva), Gál Alja (8. évfolyam, Göntérháza), Gróf Lana (9. évfolyam, Dobronak), Tátrai Kovács Kinga Ávila (középiskola I. korcsoport. Lendva), valamint Ábrahám Alida Kiara (középiskola II. korcsoport, Lendva) voltak. A legrangosabb elismerést az a tanuló kapta, aki a zsűri véleménye szerint az összes pályázó közül a legkiemelkedőbb, legmagasabb pontszámmal jutalmazott fogalmazást készítette el. Az idei Szúnyogh Sándor-díjas így a Lendvai I. számú Kéttannyelvű Általános Iskola 9. évfolyamos tanulója, a novai Ruzsics Dorka Ildikó lett, akinek személyében ezen a pályázaton fődíjjal most első alkalommal jutalmaztak olyan diákot, aki Magyarországon él, ám tanulmányait a szlovén iskolarendszerben végzi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában