A varázslatos Kojot négy lelke

2024.01.30. 18:00

Bemutatták az Oscarra is jelölt filmet Alsópáhokon

A magyar kultúra napja előtt tisztelegve bemutatták a tavaly Oscarra jelölt Kojot négy lelke című egész estés animációs filmet, amelynek egyik rajzolója az alsópáhoki születésű Füle Viktória volt. A nézők múlt pénteken közönségtalálkozón ismerkedhettek meg az alkotókkal a zalai község művelődési házában.

Péter B. Árpád

Kojot vezeti végig a történeten a film nézői

Forrás: Kojot négy lelke

A Kojot négy lelke forgatókönyvét a Cseh Tamás által fordított indián népmesék alapján Bereményi Géza és Gauder Áron, a film rendezője írta, akinek nevéhez fűződik a Nyócker! is. Az alkotás zenéit autentikus indián dalokból állították össze.

A látványos és elgondolkodtató produkció az indián teremtéstörténetet meséli újra. Az Univerzum létrejöttének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél: miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön?

– Gauder Áron elsősorban üzenni szeretett volna, hiszen nagyon autentikusan az indiánoknak, az őslakosoknak készítette ezt a filmet – mondta lapunknak Baumgartner Zsolt animációs rendező. – A jelen generáció tagjainak pedig azt szerette volna sugallni, hogy menjenek ki a természetbe, és ne csak a kütyüket nyomkodják. Az alkotóknak ilyenkor nagyon fontos arra figyelni, hogy a legnagyobb tudásukkal s rutinjukat bevetve olyanra készítsék a film képkockáit, ami Áron üzenetét tükrözni tudja.

Mágikus történet az indiánokról – és rólunk. Baumgartner Zsolt és Füle Viktória mesélt a film születéséről
Fotó: Péter B. Árpád

A mágikus történetben az élet nagy körforgása, az állatok és a többi teremtmény kalandjai, a varázslat, az éhség és a kapzsiság játssza a főszerepet, a végkicsengés pedig reményt ad: még nem késő változtatni, és a huszonnegyedik órában módosíthatjuk az irányt.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek részese lehettem – fogalmazott Füle Viktória, a film egyik animációs rajzolója. – Kojottal kapcsolatban készült már két rövidfilm korábban, azokban nem vettem részt, hiszen akkor még nem dolgoztam a stúdiónál. Már azok is elértek olyan fesztiválsikereket, amelyek után sejteni lehetett: egy mozifilmre elég komoly figyelem összpontosulna, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

Indiánok a filmből, amely értük szól, s nekünk üzen
Forrás: Kojot négy lelke

Füle Viktória azt mesélte, a Kojot négy lelke technikailag hatalmas kihívást jelentett, mert a grafikai világa eltér az eddig megszokottakétól, s nagyon figyelni kellett a részletekre. Az indiánok kidolgozottsága például anatómiai szempontból rendkívül pontos, és számos más elem miatt is feszegetnie kellett a közreműködőknek a saját határaikat.

Az animációs szakember szerint felemelő érzés volt e produkció részese lenni, mint ahogyan az is: szülőfalujának közönsége is megismerkedhetett e nemzetközi sikereket jegyző különleges alkotással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában