A tárlat február 15-ig látogatható

2024.01.24. 08:30

Agarak a ceruza hegyéről - fotógalériával

A gyors lábú vadászkutyák színes világával ismerkedhet meg a látogató az Apáczai Csere János Művelődési Központban kedden este megnyílt tárlaton.

Arany Gábor

Tóth Zoltán és az agarak

Fotó: A szerző

 Tóth Zoltán, Hevesi Sándor Színház díszletfestő tár vezetője festményei, szobrai alanyai az agarak. A gyorsaságukról híres vadászkutyákkal 1996 óta foglalkozik, 2003-ban a tenyésztésükbe is bekapcsolódott. Az idő tájt kezdett díszletfestőként dolgozni a színházban, napjainkban már a festőműterem vezetője. 

A tárlat kalauza így fogalmaz: képein kézzelfogható az agár alkatának, anatómiájának pontos ismerete, testi jegyeinek végletekig való kidolgozása, formai felfokozása. A színek, a festék textúrák bátor egymás mellé rendelése hol finom, az agár nemes lelkének kifejezője, de az akció, az állat robbanékony mozgáskultúrája szintén felfedezhető a síkfelületű alkotásokon. A kortárs festészeti stílusok használata, a kísérletezés útkeresése, a kiállító különleges látásmódja teszi élővé és mutatja be a köztünk élő, velünk együtt vadászó magyar agarat. 
A művekről a megnyitón Bognár Angéla iparművész, művésztanár szólt.
Az Agarak a ceruza hegyéről című tárlat február 15-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában