Fontos az értékek tisztelete

2024.01.21. 10:43

A magyar kultúra napja Nagykanizsán

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön Tóth Auguszta Jászai Mari-díjas színművész önálló estjét láthatta a közönség.

Benedek Bálint

A magyar kultúra napi rendezvényen, balról: Balogh László, Kámánné Szép Terézia és Gábris Jácint

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Kámánné Szép Terézia, a vendéglátó VOKE Kodály Zoltán Művelődési Központ igazgatója röviden beszélt a magyar kultúra napjának jelentőségéről. Kiemelte: Kodály szellemisége áthatja az intézményük falait, ezért számukra a kultúra ápolása napi feladat és kötelesség. Az értékek továbbadása pedig olyan szeretetmisszió, melyre mindenkinek szüksége van a mai rohanó világban.

Ezt követően Balogh László polgármester szólt a közönséghez. Elmondta: Himnuszunk és egyben a magyar nemzet születésnapját ünneplő magyar kultúra napja annak a láthatatlan hagyománynak, közösségi történetnek és hitnek, annak a csendes, de küzdelmes életnek ad hangot, amely kimeríthetetlen üzemanyaga és erőforrása az energikus létezésnek, a modern életnek.

- Ez a nap világít rá arra a kíméletes, mégis mérhetetlen erőre és stabilitásra, amely a mélyben munkál évezredek óta, hogy irányba állítsa az embert, hogy terelje a világban a közösséget - folytatta. - A magyar kultúra nem más, mint az életünk érdekében kifejtett cselekvés és érték, amelyet történelmünk során létrehoztunk. Ez ad erőt és energiát a fennmaradásunkhoz.

Majd Gábris Jácint, az OKISB elnöke szólt a publikumhoz. Szerinte minden vezetőnek, tanárnak fel kell karolnia a minőségi magyar kultúrát, s annak népszerűsítésében szerepet kell vállalnia. Jó lenne, ha minél több fiatal érezné magáénak a költészet és az irodalom értékeit.  

A Nemzeti Színház művésznője, Tóth Auguszta „Mezei Mária – Hoztam valamit a hegyekből” című egyszemélyes darabját sok zenével, humorral és iróniával fűszerezve mutatta be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában