Egyenes folytatása az előzőnek

2023.12.30. 14:00

Szemes Péter esztéta újabb tanulmánykötete

Szemes Péter, a zalaegerszegi születésű, korábban Kaposváron, jelenleg Keszthelyen tevékenykedő irodalomtörténész esztéta, művészetszervező, szerkesztő 2021 elején Fényverte utakon címmel jelentkezett írói, költői pályaíveket bemutató tanulmánykötettel, idén pedig Csillagtérkép címmel jelent meg öt évet felölelő recenziókötete, mely egyenes folytatása az előzőnek.

Zaol.hu

A kötet címlapja

A szerző, aki már 20 éve ír irodalmi teljesítményekről szóló recenziókat, különösen nagy figyelmet fordít a magyar vidéken megszülető irodalomra, amelyre rá is fér az efféle fókusz, hiszen nincsen túl sok része benne. Közben a saját életmű is alakul, ahogy a különböző periodikákban (Magyar Napló, Vigília, Eső, Kortárs, Bécsi Napló) megjelent írások együvé kerülnek. Ezúttal 30 recenziót olvashatunk a ritkaságszámba menően igényes, magas minőséget képviselő papírlapokra. A szerző nem felejti el megköszönni maguknak az alkotóknak a górcső alá vett alkotások okozta élményt, a folyóiratszerkesztőknek pedig a felkéréseket, ami szintén szokatlan gesztus az irodalomkritikai hazai egén.

A kötet a sort Farkas Árpáddal kezdi. Az Ostorzúgásban című kötet 2019-ben jelent meg az Előretolt Helyőrség Kárpát-medencei Tehetséggondozó Non-profit Kft. gondozásában, mutatva a szándékot, hogy nemcsak a fiatalok mellett például az erdélyi irodalom nagy öregjeiről sem feledkeznek meg. A kötet ciklusokba szedett verseinek hétköznapi témaválasztásban is elemelkedett üzeneteket hordozó küldetését emeli ki Szemes Péter.

A következő márkanév Páskándi Géza, akinek Az intellektus méltósága című könyve keltette fel a recenzens figyelmét. Az 1995-ben elhunyt író, drámaíró esszéin annakidején nemzedékek nevelkedtek fel, ám az elmúlt 25 év indokolja, hogy újra rájuk irányítsa valaki az új generációk figyelmét. Szemes Péter is ezt teszi.

 

Az épp a súlyosan szép papír miatt kissé nehezebben lapozható kötet horizontja Halmai Tamás, Pósa Zoltán, Mohai V. Lajos, Szalai Zsolt, Lázár Balázs, Báthori Csaba, Kürti László, Villányi László, Tari István, Tőzsér Árpád, Szakolczay Lajos, Németh István Péter, Fehér Béla, Kerék Imre, Czigány György, Vasadi Péter, Szakonyi Károly, Sütő Csaba, Fekete Vince, Kiss Anna, Darvasi László, Bakonyi István, Zsille Gábor, Száraz Miklós György, Acsai Roland, Szúnyogh Sándor Reisinger Attila egy-egy kötetét íveli át. A névsor mutatja, a kritikus egészségesen mindenevő, az átjárás számára természetes az élők és már nem élők univerzuma között, ahogy sokfajta műfaj és stílus, s főképpen az egyéni sors vezérelte témaválasztás iránt is nyitott. Ítéletei pedig inkább ismeretterjesztők, mint véleménymegnyilvánulások.

(A kötet a kaposvári székhelyű Pannónia Kulturális Egyesület kiadásában jelent meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában