A hónap műtárgya Keszthelyen

2023.12.14. 10:30

Betlehemes botot állítottak ki

A betlehemezés a magyar nyelvterület legnépszerűbb karácsonyi szokása. A decemberi hónap műtárgya a keszthelyi Balatoni Múzeumban a játék egyik elmaradhatatlan kelléke, az úgynevezett zörgős- vagy csörgősbot.

Zaol.hu

Forrás: balatonimuzeum.hu

Csüllög Zsófia néprajzos-muzeológus a múzeum honlapján azt írja: a csörgősbot hagyományosan egy fémkarikákból álló csörgőszerkezettel ellátott, pásztorok által használt eszköz. Zörgetésével a pásztor a nyájat és a nyájat őrző kutyákat figyelmeztette, de a csordások és gulyások az elkóborolt szarvasmarhát is ilyen bottal terelték vissza.  Ünnepekkor, mulatságokon a pásztorok jókedvükben a botot rázták, a földet verdesték vagy botdobálós pásztortáncot jártak vele. A bot a betlehemes játékban is szerepet kapott, a pásztorjelenetban tánc és éneklés közben a földhöz ütögették.

A hónap műtárgya 1904-ben került a múzeum tulajdonába. Bővebben itt olvashatnak róla: https://balatonimuzeum.hu/honap-mutargya/betlehemes-bot/


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában