Országos kiállítás a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban

2023.11.10. 20:00

Két termet is megtöltöttek a népművészeti alkotások Nagykanizsán

Szőttesek, csipkék, gyöngyösneccek, fafaragások és hímzések. Rendkívül színes repertoárral jelentek meg a népművészettel foglalkozó szakkörök tagjai pénteken a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban rendezett XIII. Országos vasutas népművészeti kiállításon.

Benedek Bálint

Vizeli Márton népzenész (balról) és édesapja, Vizeli Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a XIII. Országos vasutas népművészeti kiállítás megnyitóján gyimesi sebescsárdást adott elő

Fotó: Szakony Attila

Az esemény megnyitóján a vendéglátó művelődési ház igazgatója, Kámánné Szép Terézia köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte: nagy öröm, hogy öt év szünet után újra együtt ünnepelhetnek. A tárlat megrendezésével céljuk a népművészet értékeinek megőrzése, a vasúti dolgozók, civil szerveződések, önképző körök munkájának megmérettetése és nyilvánossághoz juttatása. Fontos feladatuknak tekintik a magyar népművészet értékeinek bemutatását s továbbörökítését a fiatal generáció számára.

– Minden hagyományból kinőtt tárgy és eszköz több mint önmaga: használatán túl egyszerre beszél egy nép, egy család vagy egy ember életéről, történetéről is – mondta megnyitójában Balogh László polgármester. – Egy közösség erejét pedig az mutatja, ha képes a tiszteletre, ha képes a múlt értékeire úgy tekinteni, mint jelenének és jövőjének a forrására.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is szólt a közönséghez. Szerinte a magyar hagyományokat, kultúrát, amit eleinktől megtanultunk, s identitásunkká lett, kötelességünk megőrizni, de ami a legfontosabb, továbbadni a következő generáció számára.

– Most a fiatalabbakra szegeződik minden tekintet, hiszen a magyarságunk, az értékeink, a megmaradásunk tőlük függ – fogalmazott. – Tőlünk egy kicsit nyugatabbra a veszély szinte már mindennapossá vált, mintha "megzakkant" volna az idő és néhány elme is. Olyan érték van a kezünkben, amire szüksége van minden magyarnak, s a kiállítást látva szerencsére sokak fontosnak tartják őrizni a lángot.

A Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület (VOKE) elnöke, Balázsiné Gődér Ágnes szintén hasonlóan gondolkozik. Úgy érzi, hogy a magyar örökséget, identitást valóban csak összefogva lehet megőrizni. Kiemelte: kanizsai intézményük a népművészet népszerűsítésében ebben az országban élen jár. A mostani tárlatra küldött alkotásoknak két termet nyitottak, melyeket egészen az év végig meg lehet tekinteni.

A zsűri nevében dr. Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója szintén elismeréssel szólt az alkotásokról, melyek közül csak nehezen döntötték el a végső sorrendet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában