„Ami látható és ami mögötte van”

2023.11.26. 12:00

Hamarosan nyílik Nemes László kiállítása Páterdombon

Nemes László festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás november 29-én, szerdán 18 órakor a páterdombi közösségi házban. A Páterdomb a Kultúráért Egyesület által szervezett programon Pánczél Petra beszélget a művésszel.

Mozsár Eszter

Nemes László a kiállításmegnyitón a Gönczi Galériában.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az alkotó így vall művészetéről, önmagáról, a világhoz való viszonyáról, egy megtalált csodáról, a „Szigetről” , illetve magáról az elszigetelődéről mint jelenségről:

"Számomra meghatározó élményt jelentett felfedezni, megtalálni valami újat, igazit és egyedit. Ez képviseli az alkotói világ legfontosabb gondolati, eszmei küldetésének első számú feladatát, hiszen a kor szellemében való létezés értelme a keresés. Szellemi, esztétikai alkotói világunk célja egy kreatív állapot, ami képes összekötni múltat, jelent és jövőt. Egy művésztelep résztvevőjeként találtam meg a hely szellemét képviselő csodát, a "föld, levegő, víz" mindenkori egységét kis Pannon világunkban, a természet és az ember alkotta táj meditációra késztető lényegét. A víz által körbevett kis SZIGET hívogató látványát szemlélve, elsőként szakmai emlékek jelentek még, az impresszionizmus törekvéseit követendő idő, fény árnyék és mozgás ötvözetének lényegét, de én mást keresem. Előjöttek a XXI. század nyomasztó érzései, a bizonytalanság, az irányvesztettség, a társadalomban megjelenő látens, lappangó feszültségek. A "sziget" mint jelenség, napjaink szimbolikája, más értelmet kapott. Vágyódunk, keressük a személyes kis szigetünk megteremtését, és ha megtaláltuk, vajon befogadást nyerünk vagy elérhetetlennek tűnik? Elidegenedő világunkat követve a "biztonságot" kutatva egy bezárkózó, egocentrikus világot építünk magunkban és magunk köré. Hajlandók vagyunk lemondani a közösségi lét atavisztikus, mondhatni törzsi emlékezetű ösztöneiről, a mindenkori tűz melegének körbe üléséről? Vagy az elzárkózás, a "kívülállósság", a semlegesség keresésének végtelen érzelmi és gondolati változatossága fog vezérelni, az ideológiai "szigetek" fogják meghatározni szabadságvágyainkat? 

Nemes László tavalyi kiállítása a Gönczi Galériában.
Fotó: Pezzetta Umberto

Korunk és világunk válaszokat kereső kihívásai rengeteg alkotói izgalmat rejtenek magukba. A felfedezés, a látens vagy végtelenül rejtett belső igazságokat megtalálni a mindenkori környezetünket megfigyelve, alkotói feladat. Alkotásaimban egyszerű eszközöket használok, a papír és szén végtelen megoldási változatosságot ajándékoz számomra, ezek sok tekintetben vázlatok vagy már befejezett grafikák. Komoly kihívást jelentett nagy méretű vásznakon megjeleníteni ezt a gondolati világot, megtartva a festészet iránti rajongásomat, az elvont absztrakt érzelmi mélységek kibontakoztatását. Mindannyiunk számára kívánom a lehetőséget és az emberi bátorságot, hogy keressünk és találjunk "szigeteket" földi létünk kiteljesedése céljából...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában