Szabadság, szerelem

2023.10.27. 10:01

Rékasi Károly Petőfi-estje a zalaegerszegi Korona Szalonban

Rékasi Károly színművész Szabadság, szerelem - Petőfi 200 címmel állított össze zenés irodalmi pódiumműsort a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére. A versek, útirajzok, levelek csütörtökön este a zalaegerszegi Korona Szalonban hangzottak fel.

Arany Horváth Zsuzsa

Rékasi Károly és Somlai Valéria zongoraművész a Korona Szalonban

Fotó: Pezzetta Umberto

Rékasi Károly az önálló estről szólva több helyütt is hangsúlyozta, kiemelt cél volt, hogy ne a forradalmi életutat dolgozza fel,  az iskolában megismert életmű kevésbé ismert szövegeit is bemutassa. 

A műsor személyes bevezetővel kezdődött, melyben a jászberényi születésű színművész hangbejátszással idézte fel a saját kötődését az alföldi tájhoz, az iskolás évei alatt megszeretett versekhez s Petőfi őszinteségéhez. 

A hallgatóság megismerkedhetett a Kerényi Frigyeshez írt Petőfi-levelekkel, melyeket egyébként sosem küldött el a címzettnek. Az est gerincét az Útirajzok című naplóbejegyzések adták, melyek 1845-47 közt, az erdélyi utazások során születtek. A színpadkép vetített díszlete szerint az előadó a közönséggel együtt mintha egy vonatfülkében ülne, hogy átérezhesse a költő vándorlását. Erre az időszakra esik a Szendrey Júliával kötött házasság, ezért a szerelmi líra remekeiből is válogatott Rékasi Károly, de a tájköltészet is szerepet kapott. A versek hangulatához Somlai Valéria zongoraművész zongorajátéka is hozzájárult

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában