Könyvajánló

2023.10.08. 10:00

Megindító élettörténet egy fiatal lánytól

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a közelmúltban indított sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Török Gabriella

A Belső tenger egy fiatal nő lélekemelő műve

Fotó: Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

Kováts Laura Rozália, a Belső tenger című könyv szerzője híres emberek gyermeke. Édesanyja Kováts Adél színművész, a Radnóti Színház igazgatója, apja Kováts Tibor balettművész. A kislány 32 hetesen koraszülöttként jött világra, az orvosok hydrocephalust, azaz vízfejűséget diagnosztizáltak nála. A könyv Rozi különleges életútjába, küzdelmeibe enged bepillantást. Az egyes fejezetekből kiderül, hogy a fiatal lánynak az alapbetegsége mellett még milyen újabb betegségekkel kellett megküzdenie, s az is, hogy kik milyen módszerekkel igyekeztek az életvitelét megkönnyíteni.

Rozi rengeteg kezelésen esett át, de nem csüggedt, elkezdett írni, különórákra járt, szabadfestészettel foglalkozott, és elsajátította a gépírást. Az akadályokon hihetetlen akaraterővel kerekedett felül, ugyanakkor több mélypontot is megélt, kialakultak függőségek, melyekről kendőzetlenül, őszintén mesél.

A mű érdekessége, hogy benne nemcsak Rozi szólal meg, az előszót édesanyja írta, de a lapokon a fejlesztő pedagógusok, barátok, volt osztálytársak gondolatai is megjelennek. Az utolsó fejezetben egyfajta kuriózumként egy könnyen érthető kommunikációval készült összefoglaló is helyet kapott. Rozi könyve lélekemelő olvasmány a sorstársaknak, de azoknak is, akik bár testileg épek, sokszor nem élnek azokkal az adottságokkal, melyeket születésük pillanatában kaptak.

A kötet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kiadványt a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában