Mediterrán Bridge Klub

2023.10.13. 19:30

Budapesti csoport látogatta meg a zalaegerszegi zsidó emlékhelyeket

A fővárosi Mediterrán Bridge Klub tagjai október 11-én, szerdán látogattak el Budapestről Zalaegerszegre, hogy végigjárják a város zsidó emlékhelyeit.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Szigethy István ügyvéd kalauzolja a vendégeket

Fotó: Béke-Shalom Magyar- Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi szervezete

A vendégeket a Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi szervezetének elnöke, Siklósi Judit kalauzolta. A találkozás során megemlékeztek az Izraelben a napokban történtek áldozatairól is. A zalaegerszegi zsidó emlékhelyek megtekintse után a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem emeletén tájékozódtak a zsidó kegytárgyak mellett a II. világháborúban elpusztított zsidó családokat és történeteiket bemutató állandó tárlat segítségével. 

A klub tagjai a színházba is ellátogattak  

Megyeri Anna muzeológus a kékfestő üzeméről híres Shütcz családról és az egerszegi zsidó kereskedőkről beszélt a 17 fős csoportnak, dr. Szigethy István ügyvéd pedig a 97 évesen koncentrációs táborba hurcolt Boschán Gyula ügyvédről, kamarai elnökről, királyi kormányfőtanácsosról, egykori zalaegerszegi megbecsült polgárról, helyhatósági képviselőről tartott tájékoztatót a róla elnevezett utca emléktáblájánál. Megnézték a zsidó hitközség néhai elnökének, Siklósi Vilmosnak a Hevesi Sándor Színház nézőtéri büféjében nemrég elhelyezett emléktábláját és a teátrum előtt álló, korábban a Mária Magdolna Templom tornyában lakó, földön járó toronyórát is, melyet Preisz József órás, a hitközség tagja gondoz. 
 

Megyeri Anna muzeológus a Schütz családról beszélt  

A látogatók Zalaegerszeg helyi értéktárát bemutató kiadványt vihették magukkal, amelyből tovább tájékozódhattak a fejlődő városról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában