Kiállítás a Ludvig gyűjteményből

2023.10.19. 15:30

Absztrakt festmények az Inkey-iskola galériájában

A palini városrész Inkey-iskolájában nyílt meg csütörtökön a kendlimajori Ludvig Művésztelep alkotásaiból álló kiállítás.

Benedek Bálint

Az absztrakt festményeket bemutató tárlaton, balról: Ludvigné Tihanyi Klára, Ludvig Zoltán és Kustor Zsófia, az Inkey-iskola igazgatója

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Ludvigné Tihanyi Klára a művésztelep házigazdája elmondta: az intézmény kérte fel férjével, Ludvig Zoltán festőművésszel őket egy kiállítás megrendezésére. Tíz ország alkotójának huszonegy festményét november 22-ig mutatják be az intézmény galériájában. Úgy gondolták, hogy az absztrakt alkotások közül válogatnak. A gyerekeknek arról beszéltek, hogy mitől lesz egy festmény absztrakt. Nem elég a képet nézni, el kell jutni addig, hogy lássuk, majd aztán oda, hogy mögé lássunk, ahol már a saját gondolataink születnek meg. Ahhoz, hogy tudatos, gondolkodó emberré váljunk, szükségünk van elmélyülni a művészetekben.

– Felnőttek, amikor absztrakt képpel találkoznak, gyakran mondják, hogy a gyerekek ilyet festenek az óvodában – mondta. – Pedig kisgyerekek maguktól soha nem festenek ilyen módon elvonatkoztatott képeket. A gyerekek képein egyszerre van jelen a felülnézet, és oldalnézet, hiszen a tájban a tavat felülnézetből festik, de rajta a kacsát már oldalnézetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában