Kultúrházak éjjel-nappal

2023.09.23. 12:00

Kiállítás és könyvbemutató Nagykanizsán

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban pénteken a házigazda intézmény a Kultúrával Kanizsáért Egyesülettel közösen csatlakozott a Magyar Népművelők Egyesülete által 17. alkalommal megszervezett Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz.

Benedek Bálint

A sokszínű kiállítás megnyitóján, balról: Kámánné Szép Terézia, Vajdainé Mikó Judit, Balogh László és Csávás Csaba, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház fafaragó szakkörének vezetője

Fotó: Szakony Attila

A vendégeket Kámánné Szép Terézia, a vendéglátó intézmény igazgatója köszöntötte. Beszédében elmondta: nagy öröm számukra, hogy a letenyei Vajdainé Mikó Judit akvarell festő, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház fafaragó szakkörének tagjai, Csávás Csaba, Domaföldi Tibor, Tislér Zoltán, Horváth Mákos Ferenc kiállításon mutatkozhatnak be. Illetve bemutathatják Kanizsai K. József 100 érzés, élmény árnyékában 2. című könyvét.

Majd Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szólt a kultúrát ünneplőkhöz. Kiemelte: az ilyen, a kultúra bizonyos szegmenseit bemutató rendezvények hozzájárulnak a hagyományok ápolásához, a magyar értékek megőrzéséhez és azok tiszteletéhez.

- Művészeti együttesek, kézműves csoportok és képzőművészek együtt sokat tesznek a kultúráért, a tevékenységüket támogatni kell - folytatta. - A magyar kormány odafigyel rájuk, több pályázattal igyekszik melléjük állni. A VOKE Kodály művelődési ház az élen jár a kultúra közvetítésében, hiszen ezúttal is több művészeti ág képviselteti magát, sőt még egy könyvet is bemutattak.

Balogh László polgármester ugyancsak méltatta a művelődési ház kulturális törekvését, miszerint sokszínű csokrot állított össze.

- Már a művészet szó ógörög eredete is arról tanúskodik, hogy az emberi alkotás szorosan összefügg a mesterséggel, a műhelymunkával, a mindennapi ügyességgel és tevékenységgel - fogalmazott a polgármester. - A hagyományos társadalmakban a művészi alkotás az emberi lét elválaszthatatlan velejárója.

Hozzátette: a kiállítás és könyvbemutató igazi értékét az elmélyedés, a saját környezet igényesebbé tételének vágya és öröme jelenti. Mindegyikőjük munkáját lehet és kell elismerni, megbecsülni, mert az ember teljességét, ősi készségeit és képességeit, a világ színeit hozzák vissza egy teljesítményorientált világba. Egy szemléletet, amely a modern kor kialakulásával elhalványult, s melynek lényege a közös alkotómunka.

A kulturális eseményt műsorával színesítette még: Bencsik Hanna furulyaművész, a Kardos Ferenc Krúdy-díjas író gitáron, a Mamik Hagyományőrző Dalkör, VOKE Kodály Zoltán Énekkar, a Zalagyöngye Néptáncegyüttes és a Gyöngyszemek táncegyüttes.

Az akvarellfestő és a fafaragók kiállítása az intézmény nyitvatartási idejében október 20-ig megtekinthető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában