Az európai integráció érdekében

2023.08.21. 16:59

Az államalapítást ünnepelték Letenyén is

Szent István királyunk nagyságát és előrelátását jelzi, hogy volt bátorsága az ősi törvények megszegésére a haladás és az európai integráció érdekében – fogalmazta meg Letenyén Biró László önkormányzati képviselő, az augusztus 20-i ünnepség szónoka.

Gyuricza Ferenc

A letenyei ünnepség szónoka Biró László volt

Fotó: Gyuricza Ferenc

A dél-zalai kisváros kastélyparkjában vasárnap délelőtt emlékeztek meg az államalapítás ünnepéről. A rendezvény szónoka az eredeti tervek szerint Farkas Szilárd polgármester lett volna, ám ő egészségügyi állapota miatt nem lehetett jelen a megemlékezésen, így felkérésére Biró László helyettesítette. A humán és ügyrendi bizottság elnöke István király és felesége, Gizella méltatása mellett napjainkról is kifejtette gondolatait.  

A műsorban a Muragyöngye és a Hóvirág mazsorett csoport tagjai működtek közre
Fotó: Gyuricza Ferenc

 - Jelen korunk legnagyobb politikai eredménye, hogy az évszázados háborúk és a két nagy világégés ellenére Európa kezd egységessé válni. Magyarország is a schengeni övezet tagja, északon, nyugaton és délnyugaton szabadon járhatunk, kelhetünk a szomszédos országokba. Vajon megérjük-e azt, hogy mindezt megtehessük északkeleti, keleti és déli irányba is? – emelte ki a szónok, majd azzal folytatta: Szent István intelmei ma is időszerűek, mert ha sikerült egy olyan európai közösségbe beilleszkedni, amely megvéd és táplál bennünket, azt meg kell becsülni. Meg kell becsülni a fejlett nyugat-európai államok együttműködésének megalapozásával az egységes Európa eszméjét megteremtő francia külügyminiszter, Robert Schumann kereszténydemokrata örökségét, hogy „az emberek hitben, szeretetben és békében éljenek”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában