Barangolás a képzőművészeti technikák világában

2023.07.26. 17:30

Pécsi fiatalok nyári alkotótábora Gébárton

Egyediség a sokszínűségben.

Mozsár Eszter

Hermec Réka és Szabó Réka textilszakos osztályba járnak, ám szeretik kipróbálni a többi technikát is, kedvenc lett a linómetszés.

Fotó: Pezzetta Umberto

Ez jellemzi a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum 19. alkalommal életre hívott nyári alkotótáborát, aminek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Ház ad otthon minden évben. A fiatalok vasárnapig, egy héten keresztül ismerkednek a képzőművészet különböző ágaival – grafika, rézkarc, landart, plein air, kerámia. A tábort Horváth M. Zoltán művésztanár vezeti, mellette a pécsi iskola több pedagógusa segít a szünidő kreatív eltöltésében. Itt kipróbálhatják mindazt, amit év közben nem tudtak, az alkotásokból később az intézményben kiállítást rendeznek.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának harmadéves tervezőgrafikus hallgatója, Agócs Fanni még sosem próbálta, ám bátran nyúlt az agyaghoz és formázta tengeri szörny büsztjét. A mellszobor ihletője az amerikai író, Howard Phillips Lovecraft egyik irodalmi alakja, a szobor egy egyetemi projekthez készült. Abszolút izgalmasnak találta, hogy a két dimenzió után most háromban alkothat. Major Judit kerámia- és rajztanár leginkább a klasszikus mintázást mutatja mindazoknak, akiket érdekel a szobrászat. Támogatásával a fiatalok megismerik az agyag viselkedését, megtanulják a fejvasat felszerszámozni. A foglalkozásokon tapasztaltakat a rajzórákon is kamatoztathatják, mondta a pedagógus.

Felvételünkön Major Judit kerámia- és rajztanár, valamint Agócs Fanni harmadéves egyetemi hallgató egy agyagfigura mintázása közben.
Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyik műhelyben a linómetszés és sokszorosítás rejtelmeibe nyerhettek bepillantást a fiatalok. Őket Gyöngyösi Mária instruálta, aki immáron tizenegyedik alkalommal tért vissza a táborba, s egykori tanítványból lett a mindenben és mindenkit segítő asszisztens. Hermec Réka a gimnázium harmadik évfolyamos, textilszakos tanulója tavaly már kipróbálta az összes technikát. A nyomatok készítése, a többszörösítő grafika mindig kihívás, ám ezúttal is jól sikerült a geometriai alakzatokból felépített önarckép. Osztálytársa, a szekszárdi Szabó Réka először készített sokszorosító dúcot, ő más témát választott, az elkészült alkotáson egy száj és emberi alakok rajzolódtak ki.

Tóth Emma a fűzfa segítségével festett képekkel. 
Fotó: Pezzetta Umberto

Kiltau Kinga tagozatvezető és tanítványai a plein air festészetre készültek, ám az időjárás két napra a házba zavarta őket, a papírmerítés is várat még magára. Első nap azért sikerült a szelet és a napot a művészeti folyamatokba befogni, a fűzfaágak végére erősített ecsetekkel születtek az akril festmények. A textilszakos Tóth Emma tanárának javaslatára a keleties, kalligráfiára hajazó képeket magyar szőnyegmotívumokkal dobta fel.

 

Idén huszonkét fiatal vert tábort Gébárton. A napi művészeti munka mellett esténként jóízű társadalmi és filozófiai beszélgetések részesei lehetnek, köszönhetően a szintén velük táborozó Bosák Levente irodalom-történelem szakos tanárnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában