Tizenhárom amatőr együttes lépett fel

2023.07.16. 13:25

Pajtaszínházi találkozó, harmadszor, idén Petőfi jegyében (Frissítve)

Arany Gábor

A nemesnépi Függönyt fel! színjátszókör előadásának egy pillanata

Fotó: Arany Gábor

Minden, ami Petőfihez köthető, ennek a jegyében  tartották meg szombaton a pajtaszínházak harmadik zalai tallkozóját Kehidakustányban a hagyományőrző Mariska udvarban.

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatósága és községi önkormányzat rendezvényére tizenhárom amatőr színtársulat nevezett be. A csoportoktól azt kérték, hogy olyan, legfeljebb 30 perc hosszúságú darabbal készüljenek, amely Petőfi kortárs értelmezésenek inspirációjával jött létre, mert a 200 éve született költőhöz kapcsolódó színművek, illetve átiratok színpadra állítása az idei találkozó célja. Választható témaként adták meg a reformkor  kiemelkedő íróinak alkotásait is. 
A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal (MTT) együtt kezdeményezte 2014 őszén a vidéki amatőr színjátszók felkarolására a pajtaszínházi program elindítását. Erről a program szakmai koordinátora, a MTT alelnöke, Szabó Ágnes beszélt érdeklődésünkre. A következő esztendőben elindult a megvalósítás, és 2016-ban már zalai fellépő is volt a Nemzeti Színházban megtartott országos, 19 megyének bemutatkozási lehetőséget jelentő szemlén. Ezzel nagy lépést tettek az álom megvalósítása, a falusi színjátszó körök újjáélesztésére, ezt mutatja, hogy a kezdet óta már 138 településen alakult amatőr társulat. Igaz, anno 1920-as években a Kárpát-medencében kétezer színjátszó kör működött.
Lázár István polgármester elárulta, az első között kapcsolódtak be nyolc éve a pajtaszínházi mozgalomba. Ennek elismerésének is tekinthető, hogy a zalai találkozónak harmadszor adnak otthont a hagyományos, népi környezetet tükröző  autentikus helyszín, a Mariska udvar.
A szombati találkozón a Szabó Ágnes vezette zsűri döntése alapján az előadások közül első helyre a vasboldogasszonyi Sárvíz mente Parti Arc Fonal-kód darabja került. A házigazda kehidakustányi Pajtások Petőfi Cabaret című előadása zárt a második helyen, míg a vonyarcvashegyi Imre Sándor Szeretetszínházért Egyesület Petőfi szerelmi líráját bemutató produkciója lett a bronzérmes. Különdíjban részesült  a zalaszentgróti Garabonciás Színtársulat által előadott A helység kalapácsa.

Egy jelenet a kehidakustányi Pajtások előadásából 
Fotó: Arany Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában