A Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként

2023.07.07. 13:30

„Az élet hullámlovasai” – Takács-Szencz Lívia „tüzes” kiállítása a keszthelyi Kályhák Házában

Az élet hullámlovasai címmel Takács-Szencz Lívia vegyes technikával készült képeiből, grafikáiból és akvarell illusztrációiból nyílt kiállítás a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként a Kályhák Házában. A cserszegtomaji textiltervező és festőművész alkotásait dr. Cséby Géza ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A tárlat augusztus végéig tekinthető meg.

Mozsár Eszter

Takács-Szencz Lívia a Kályhák Házában

Forrás: ZH

Igazán impozáns és egyben rendhagyó helyszín a kiállításhoz. A Kályhák Házában Szalay Imre fazekas, cserépkályha- és kemenceépítő Népi Iparművész hetven darabból álló kiállítása található. Makettjei fölött, mellett szinte belesimulnak a térbe Lívia alkotásai. A képek közvetve vagy közvetlenül kapcsolódnak témájukkal a tűzhöz. Az alkotó így vall arról, hogy mit jelent számára a kályhák látványa, szimbolikája.

- A kályha tüze a testet, lelket felmelegíti, az ételek elkészítése által életet ad, s az alkotókedvhez is melegséggel járul hozzá. Az otthon fogalmát jelenti. Ám ha másik oldalról közelítjük, akkor a „tűzfészek” kifejezés már egy konfliktus forrását mutathatja, s a tűz az életet el is veheti. Lelkünk is sérülhet, megégethetjük magunkat, az érzelmi sebek pedig nyomot hagynak bennünk. A minden melegség forrása, a Nap is megjelenik tágabb értelemben a képeken. Ezenkívül a világ fejlődésének folyamatát, talányokat és találmányokat láthatunk, de foglalkoztam a Föld klímájának változásával is – mondta az alkotó, majd hozzátette: a képek pillanatokat ragadnak meg, mégis egy nagy egészet képviselnek. Ahogy a tárlat címe is sugallja, mindannyian az élet hullámlovasaiként igyekszünk fennmaradni, megmaradni.

Dr. Cséby Géza és tőle jobbra Lívia a megnyitón

Dr. Cséby Géza irodalomtörténész a francia festőóriás, Renoir szavait idézve kezdte a megnyitót, utalva arra, hogy minden művész saját nézőpontján át mondanivalójának lényegét ragadja meg.

- Lívia képein a fény és árnyék meghatározóak, s a színekkel együtt alkotják azt a szenczi stílust, amely a művésznő sajátja. Sejtelmes világ, ahol sokszor és bátran helyezi egymás mellé mindazokat a tárgyakat, élőlényeket, amelyek csak az ő képzeletében lehetnek egymás kísérői, de így minden új értelmet kap, új dimenzióba helyezi megjelenített, tárgyiasított, így a képeken megjelenő gondolatait. Nem véletlen, hogy éppen Mednyánszky Lászlót, Csernus Tibort, Kokas Ignácot, Sándorfi Istvánt tartja festői példaképeinek – mondta az irodalomtörténész.

A festőművész alkotásai témájuk által szinte belesimulnak a kályhák állandó tárlatába

Híreink korábbról:

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2021/11/a-xi-gyujtemenyes-kiallitas-lathato-a-keszthelyi-balatoni-muzeumban-decemberig
 

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2021/11/mint-hal-a-vizben-december-vegeig-latogathato-a-pelso-kiallitas-keszthelyen
 

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2020/08/megszallottsagot-kivanok-nekik-tiz-eves-a-muszak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában