A zeneirodalom humoros oldala

2023.05.06. 14:36

Tréfás szerzőkről és művekről mesélt Kiss Tamás Keszthelyen

Kiss Tamás, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar vezetője és karnagya a muzsika humoros oldalát mutatta be – videorészletekkel illusztrálva – a minap Keszthelyen, a Kőrősi Csoma Sándor Klub előadásán.

Péter B. Árpád

A publikum – szokás szerint – közös énekléssel kezdte ezt az estét is, Bereczky Szilárd vezetésével

Fotó: Péter B. Árpád

Balogné Betty, a civil közösség titkára felelevenítette: a térség ismert és közkedvelt muzsikusa, mestertanára Berettyóújfaluból indult, s a vadászkürt a kedvenc hangszere. Kiss Tamás tanított Szeghalmon, majd ’93-ban a zalai Balaton-partra, egészen pontosan Vonyarcvashegyre érkezett, ahol – akárcsak előző állomáshelyén – ifjúsági fúvószenekart alapított, amelyben az elmúlt három évtizedben 260 fiatal muzsikus pallérozódott.

Kiss Tamás az előadás előtt azt mondta lapunknak, a látogatókkal felidézik például a Vukot, amelynek zenéjét Wolf Péter szerezte, illetve A kockásfülű nyúl muzsikáját is, amit Vonyarcvashegy díszpolgára, Balázs Árpád jegyez. Ennek érdekessége, hogy a vidám műben egyetlen szó sem hangzik el, „vagyis a zene nyelvén beszéli el a történetet”.

Kiss Tamás játékával is gyönyörködtette a közönséget
Fotó: Péter B. Árpád

A karnagy leszögezte: Haydn egészen biztosan „jó fazon és humoros ember volt, hiszen a műveiben számtalan példa van erre”. 

– A Búcsúszimfónia például úgy született, hogy üzenni akart munkaadójának, Esterházy hercegnek, aki nem értette meg, hogy zenekarának tagjai karácsonyi szabadságra mennének – mesélte Kiss Tamás. – Ezért írta ezt a művet, amelynek második tételében minden hangszeres játszott egy négyütemes szólót, azt követően pedig elfújta a mellette lévő gyertyát és kiment a színpadról. A végén már csak a karmester maradt, munkaadójuk pedig azonnal felfogta a szándékot, és másnap elengedte a zenekar tagjait.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar vezetője szerint az ilyen történetek is közelebb hozzák a fiatalokhoz – de mellettük persze a nagyközönséghez is – a muzsikát. Hozzátette: „a zene helyes felosztása egyébként sem a komoly, illetve a könnyű, sokkal inkább a jó és a rossz”. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában