Verseket hoztak az ünnepen

2023.04.12. 16:30

Szavalógálával köszöntötték Hévízen a költészet napját

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan, idén is civilek mondtak verseket Hévíz költészet napi rendezvényén. Az önkormányzat dísztermében tizenhárman adták elő legkedvesebb művüket. Akadt, aki saját alkotását hozta ajándékba az irodalomkedvelő közösségnek.

Péter B. Árpád

A gála résztvevői s szervezői. Ezúttal utóbbiak is mikrofonhoz léptek kedves versükkel

Fotó: Péter B. Árpád

A szervező Festetics György Művelődési Központ munkatársai csupán annyit kértek a résztvevőktől, hogy magyar szerző versét mondják el az érdeklődők előtt, nagyjából két percben. Utóbbi kitétel nagyrészt nem teljesült, ám ez ezúttal senkit sem zavart.

A legtöbben klasszikusokhoz „nyúltak”, s bár erre is lehetőség lett volna, de nem olvasták, hanem meg- és átélve, „súgó” nélkül sorjázták a sorokat. A vállalkozók között a képviselő-testület három tagja – Süténé Tüttő Beáta, Fisli István és Naszádos Péter – is fellépett.

A legifjabb résztvevő, az általános iskolába járó Hontvári Hanna elárulta, László Noémi Feketelevese a kedvenc műve, amely ráadásul illik is a személyiségéhez, így ezt adta elő.

– Nagyon szeretek verset mondani, ami a hobbimnak tekinthető – mondta a hatodikos leány. – Sűrűn járok versenyekre is, és ezzel a költeménnyel eddig mindenhol helyezést értem el.

Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója elárulta: programszervező kollégája, Szekeres Péter javaslatára ünnepelték tavaly a Verset hoztam! című esttel a költészet napját, s ez akkor sikert aratott, ezért viszik tovább e programot. A szakember szerint ezzel „közelebb lehet vinni az emberekhez a verseket”, hiszen más olvasni, meghallgatni azokat, s egészen más, ha valaki elmondja, előadja a műveket, egy rendezvény aktív szereplőjeként, résztvevőjeként.

– Ahogyan halad előre az idő, egyre fontosabbnak tartom a verseket – árulta el Hermann Katalin. – Segítségükkel az élet nagy és fontos kérdéseiről lehet elmélkedni mások segítségével, egy picit magunkból is hozzáadva. Hasonló gondolatok egyébként bennünk is megfogalmazódhatnak, s kérdéseinket az irodalmi művek megválaszolják, vagy éppen továbbgondolásra késztetnek bennünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában