Három zalai a Pajta-programban

2023.04.04. 20:45

Mintegy 170 millió forint a kulturális identitás erősítésére

Idén – a tavalyi 14 után – már a Bakony-Balaton régió 29 településén működnek EKF-pajták, a közösségépítés jegyében. Zalából Balatongyörök, Zalaszántó és új csatlakozóként Alsópáhok részese e programnak.

Péter B. Árpád

Idén tovább bővült a résztvevők köre, képünkön balról a harmadik Villányi Éva, mögötte Nagy Anita, a hátsó sorban balról a második Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere

Forrás: EKF

Az Európa Kulturális Fővárosa-keretből csaknem 170 millió forintot fordítanak a Pajta-projektre, amelynek célja az, hogy a kultúra eszközeivel erősítse a kistelepüléseken élők közösségeit úgy, hogy a helyieknek még a település határát se kelljen átlépni. Az ízlésformáló, hagyományőrző, ugyanakkor innovatív projekt a hely szellemét, múltját köti össze a kortárs kultúra értékeivel.  

Ezzel kapcsolatban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a kistelepülések kulturális életét helyben kell támogatni, hogy ezzel is erősödjenek, s így nőjön a megtartó erejük.

A 2021-ben indult Györöki KultúrMorzsázó már tavaly is részese volt a Pajta-programnak, amelynek kapcsán Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetője azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy „a tágabban értelmezett művészet, illetve kultúra megismerése és ennek folyamataiba való aktív bekapcsolódás révén önmagukat jobban ismerő, boldog embereket kapjunk, akik a közös tevékenységek során az együttműködést mint követendő magatartásformát is magukévá teszik.

– Az a célunk, hogy az itt élők értsék és élvezzék a kortárs kultúrát, de úgy, hogy közben tisztelik hagyományaikat, örökségüket – szögezte le a szakember.

A Pajta-programhoz Alsópáhok a Páhoki Kapo(l)cs Alkotóházzal csatlakozott, amely „az ízlésformálás, az eleven hagyomány és az innováció otthona lesz”, árulta el az intézmény vezetője, Nagy Anita.

– Küldetésünk, hogy ez az intézmény a kortárs kultúra értékeit összekösse a hely szellemével – folytatta. – Mindezt alkotó, kulturális és művészeti események szervezésével, illetve a kerthez kötődő ismeretterjesztő, szemléletformáló, edukációs, közösségi fókuszú programokkal tervezzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában