Hagyomány és modernitás

2023.04.17. 13:45

Kassai Lajos érkezik kedden Zalaegerszegre

A modern kori lovasíjászat megteremtője, a kaposvári Kassai Lajos lesz a Keresztury VMK kedd esti programjának vendége. A 18 órakor kezdődő Hagyomány és modernitás című előadáson a Zrínyi-gimnázium pedagógusa, Takács Alíz beszélget az íjkészítő mesterrel.

Mozsár Eszter

Kassai Lajos (jobbról) tanítványaival és a hűséges házőrzőkkel.

Fotó: Mozsár Eszter

Kassai Lajos a nyolcvanas évek végén kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni Magyarországon, majd Európában, az USA-ban és Kanadában. Jelenleg a világ 16 országában tanít. 1992-től kezdve bejárta a világot bemutatóival, és számos külföldi edzőtábort tartott eredményesen. A nemzetközi edzőtáborok mellett alapító mestereként hitelesíti az Original Kassai System lovasíjász pályákat szerte a világon.

1994-ben Kaposmérőben megrendezte az első hivatalos lovasíjász versenyt Magyarországon, 2008-ban pedig az első Lovasíjász Világbajnokság és Nemzetközi Bírók Világtalálkozója rendezvényt.

Minden versenyt megnyert 1994 és 2019 között, és öt Guinness világrekordot sikerült felállítania. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni.

Tevékenységéről 2015-ben készített dokumentumfilmet Kaszás Géza A Lovasíjász címmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában