Elkezdődött A találkozások ünnepe Keszthelyen

2023.04.27. 18:30

Ezúttal nem a versengésé, hanem a tiszta örömé a főszerep

Elkezdődött Keszthelyen a négy napon át tartó „Helikoni Ünnepségek – A találkozások ünnepe”, amelyre az elmúlt évtizedek kiemelkedő diákjai, köztük befutott művészek kaptak meghívót.

Péter B. Árpád

A megnyitó diákközönsége is várakozással tekint a következő napok elé

Fotó: Péter B. Árpád

Siszler Katalin, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke a rendhagyó kulturális randevú nyitányán felelevenítette e sorozat történetét, megjegyezve: tisztelettel adóznak az alapító, gróf Festetics György emléke előtt, „aki már az 1800-as évek elején felismerte a kultúra és a magyar nyelv pallérozásának szükségességét”.

Siszler Katalin: Most az elmúlt évtizedek legjobbjai térnek vissza e különleges programra
Fotó: Péter B. Árpád

A szervező közösség vezetője kiemelte, Keszthely a Helikon városa, s az erőpróbákra az egész Dunántúlról érkeznek fiatalok, akik húsz művészeti kategóriában mérettetik meg magukat, rangos zsűri előtt. Most az elmúlt évtizedek legjobbjai térnek vissza e különleges programra, mondta Siszler Katalin.

Manninger Jenő: A helikoni eszme Keszthely identitásának fontos része   
Fotó: Péter B. Árpád

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere, felidézve az elmúlt századok helikoni históriáját azt mondta: a Veszprém-Balaton EKF-program által támogatott rendezvényen ezúttal „a tiszta örömé a főszerep”. Emlékeztetett, az újkori ünnepségek története 1957-ben kezdődött, amikor három lokálpatrióta úgy gondolta: „a forradalom után olyan időszak érkezett el az ifjúság életében, amelyben ébren kell tartani a hazafiságot, a kultúra iránti elkötelezettséget, s mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehangoltságból a fiatalság kilábaljon”. Így született újjá a helikoni eszme, amely azóta is Keszthely identitásának fontos része, hangsúlyozta Manninger Jenő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában