Műfaji sokszínűség a lemezbörzén

2023.04.17. 09:30

A vinyl, vagy ahogy ismertebb, bakelit albumok voltak többségben

Ötödik alkalommal rendezték meg a zenei hanghordozók gyűjtőinek bolhapiacszerű vásárát Zalaegerszegen. A Göcsej Tudásközpontban szombaton megtartott rendezvény iránt ezúttal élénk érdeklődés mutatkozott.

Gyuricza Ferenc

Kozári Jenő (balról) és Simon Milán válogat Bali Csaba lemezeiből. Egy klasszikus Jethro Tull album is előkerült a gyűjteményből

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az V. Zalaegerszegi Lemezbörzén – ahogy a korábbaikon is – a használt vinyl, vagy ahogy idehaza inkább ismert, a bakelit albumokból volt a legnagyobb kínálat. Az érdeklődők több ezer kiadványból válogathattak, melyek között jazz, pop-, rock- és tánczenei lemezek egyaránt előfordultak, vagyis ezúttal is műfaji sokszínűség jellemezte a kínálatot.

– Mivel ma már többnyire csak jazz zenét hallgatok, ezért a 16 éves korom óta folyamatosan bővülő gyűjteményemből próbálom eladni azokat a progresszív és rockzenei albumokat, amelyek már csak ritkán, vagy egyáltalán nem kerülnek fel a lemezjátszómra – mondta Bali Csaba. – Olyan előadókról van szó, mint a Deep Purple, a Led Zeppelin, a Genesis, a Jethro Tull vagy a Dire Straits, melyek iránt általában mindig mutatkozik érdeklődés, a mai napon is vittek el belőlük többet. Helyettük próbálok avantgarde, vagy free jazz albumokat vásárolni, vagyis így alakítom a gyűjteményemet a mai kedvenc stílusomnak megfelelően.  

Bali Csaba hozzátette: eddig az összes zalaegerszegi lemezbörzén jelen volt és tapasztalatai szerint egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a program iránt. Most is rengetegen voltak, s ami különösen meglepte, hogy sok volt a fiatal, akiktől nem feltétlenül várná az ember, hogy fizikai hanghordozók révén hallgat zenét.

– Minden alkalom új tapasztalatokat ad, most például szinte minden árus zalaegerszegi volt, távolabbi településekről ezúttal egyetlen személy hozta el a lemezeit – magyarázta a börze szervezője, Göncz Tamás, majd rögtön azt is hozzátette, ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy ugyanezen a hétvégén az országban másutt is voltak hasonló rendezvények. – Ennek ellenére ezúttal is nagyon sok jó album cserélt gazdát, azaz úgy látjuk, továbbra is van érdeklődés a program iránt. A következő zalaegerszegi lemezbörzét május 13-án tartjuk, majd a nyáron pihenünk egy kicsit, s csak augusztus legvégén vagy szeptember elején térünk vissza, onnantól viszont már havi rendszerességgel tervezzük megrendezni a továbbiakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában