Erőt adó koncertek

2023.04.06. 10:30

A Hévíz Quartett műsorával a húsvétra hangolta a publikumot

Folytatva az évtizedes komolyzenei hangversenysorozatot, ezúttal a Hévíz Quartett lépett fel a fürdőváros protestáns templomában. A zenei élmény a húsvéti készületet szolgálta.

Péter B. Árpád

A középkori szerzeményektől Bach darabjaiig csendültek fel lélekemlő művek (b-j) Pekár Zsuzsanna, Holczerné Szabó Ágnes, Laborfalvi Lászlóné és Balázs Árpádné előadásában

Fotó: Péter B. Árpád

Pekár Zsuzsanna, Holczerné Szabó Ágnes, Laborfalvi Lászlóné és Balázs Árpádné egy évtizede kezdett közösen játszani. Akkoriban mind a négyen a hévízi zeneiskolában tanítottak, és gyakran muzsikáltak különféle formációkban. „S mivel a zenéről vallott nézeteink nagyon hasonlóak, összeálltunk egy kis csapattá”, bocsátotta előre Holczerné Szabó Ágnes.

– A művészetben is sokat jelentenek a baráti kapcsolatok – tette hozzá. – Mindannyian nagyon kedveljük egymást, szívesen vagyunk s gyakorlunk együtt, ráadásul a zenéről is egyformán gondolkodunk. 

A mostani koncert első részében a tavaszt köszöntötte a Hévíz Quartett, majd a húsvéti készület jegyében egyházi művek is műsorra kerültek: a középkori szerzeményektől Bach darabjaiig. Természetesen minden darab átiratként csendült fel, hiszen ilyen különleges felállásra nem születtek klasszikus szerzemények. 

– Nagy örömet okoz nekünk nemcsak a fellépés, hanem a felkészülés, a próbák időszaka is – tette hozzá Holczerné Szabó Ágnes. – S persze a Musica Antiqua Együttesben is közösen zenélünk, így a szakmai s baráti kapcsolat nagyon erős.

Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor kijelentette: e koncertsorozatot „az egész város javára, a vendégeknek és a helyieknek, a protestáns templom három gyülekezetének” szervezik, mert „a komolyzene által is közelebb kerülhetünk Istenhez”. A régi rendet folytatva – a pandémia miatti kényszerű szünet után – félévente négy-négy hangversenyt kínál e program. A tavasz folytatásában még két zenei estet terveznek, és ősztől folytatódnak a koncertek. Péntekné Vizkelety Márta leszögezte: megérte ismét élettel megtölteni e tízéves múltra visszatekintő kulturális kezdeményezést. 

– Főként azért, mert ezekről az alkalmakról örömmel a szívükben távoznak az emberek, lelkükben megvidámodva, hitükben megerősödve – emelte ki a lelkipásztor. – A templom csendje és a csodálatos muzsika megnyugtatja, feltölti a hallgatót. Ma sok olyan hévízi is eljött közénk, aki eddig nem járt templomunkban, ami külön öröm számunkra, hiszen mi ezeket a hangversenyeket ajándékként szervezzük, főként a helyieknek. Az ember csak rohan az élete után, ezért nagy szüksége van arra, hogy lélekben jól legyen, feltöltődjön. A templom, Isten háza ennek a helyszíne, e koncertek pedig azt szolgálják, hogy erőt kapjunk, megvidámodjunk, békére leljünk.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!