Két napon át tartott

2023.03.05. 11:30

Eldőlt, hogy kik jutnak tovább a népdaléneklési verseny országos döntőjébe

Csütörtökön és pénteken tartották Zalaegerszegen, a Liszt Ferenc Általános Iskolában a „Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési minősítő verseny vármegyei döntőjét.

Mozsár Eszter

Két nap alatt mintegy 260 diák mutatta be népdaléneklési tudását.

Fotó: Fehér Márk

A tanulmányi verseny célja a tehetséggondozás, valamint a népi kultúra, a kodályi és a bartóki hagyományok ápolása. A rendezvény két napján összesen 37 iskola 260 tanulóját fogadták. A produkciókat háromtagú zsűri értékelte: Csordásné Fülöp Edit ének-zenetanár, a Pedagógiai Oktatási Központ munkatársa, szaktanácsadó, Maczkó Mária Emerton- és Magyar Örökség díjas énekművész, a zsűri elnöke, valamint Horváth Károly népzenetanár, a Zalaegerszegi Körtánc AMI ügyvezető igazgatója.

A zsűri döntése alapján a május 13-án rendezendő országos döntőbe a következő diákok jutottak:

az 5-6. osztályosok kategóriájában szólóénekkel Burján Adél (Liszt, Zalaegerszeg), Szmolicza Soma (Csesztreg), kisegyüttesként Mázsa Boglárka-Tóth Flóra Laura (Izsák, Zalaegerszeg), az Egerszegi Leánykák (Liszt, Zalaegerszeg), énekegyüttesként a Zalai pacsirták (Liszt, Zalaegerszeg), a Zengő Méhecskék (Pártosfalva, Szlovénia) és a Galambocskák (Galambok).

A 7-8. osztályosok kategóriájában szólóénekkel Rezi Izabella (Hévíz), kisegyüttesként a Csipkebogyó (Eötvös, Zalaegerszeg). A középiskolások kategóriájában szólóénekkel Kámán Fruzsina (Mindszenty, Zalaegerszeg), Kálmán Karolina (Mindszenty, Zalaegerszeg), Keresztes Gergő (Zrínyi, Zalaegerszeg), kisegyüttesként a Völgyi leánykák (Mindszenty, Zalaegerszeg), Gaál Anna-Kulcsár Panna (Zrínyi, Zalaegerszeg).

Fotós: Fehér Márk

A rendezvény előtt Maczkó Mária énekművész lapunknak elmondta, Zala méltán lehet büszke arra, hogy ennyien jelentkeznek erre a programra, amit igazán nem is nevezne versenynek.

- Mindenkinek meg kellene merítkeznie ennek a tájegységnek a csodájában. Sok időt kellene itt tölteni, hogy ez a kultúra egyre inkább a saját magáévá váljon. Többen talán azt gondolják, hogy a zalai népdalokat könnyű énekelni, ahogy a galgamentit például, de nem. Nagyon nehéz és erre a fortélyokra rá kell vezetni a fiatalokat. Csodálatos, hogy egy ilyen rendezvényen együtt lehetünk ezekkel a tanítványokkal, szeretnénk őket tovább segíteni ezen az úton. Mondhatjuk úgy is, hogy világítani jöttek ők a Földre, ragyogni, másoknak példát mutatni. Azért jöttek a gyerekek, hogy egymás örömének örüljenek, s nem azért, hogy egymást leküzdjék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában