Május 13-án lesz az országos döntő

2023.03.02. 14:00

Zalai népdalokat énekelnek a minősítő versenyen (galéria, videó)

Mozsár Eszter

Felvételünkön a rendezvény egyik pillanata, szemben Csordásné Fülöp Edit ének-zene tanár, a Pedagógiai Oktatási Központ munkatársa, szaktanácsadó, Maczkó Mária Emerton- és Magyar Örökség díjas énekművész, Horváth Károly népzenetanár, a Zalaegerszegi Körtánc AMI ügyvezető igazgatója (zsűritagok) és Tüttősiné Gréber Mónika, a Liszt-iskola pedagógusa.

Fotó: Fehér Márk

Csütörtökön reggel kezdődött és péntek délutánig tart az idei tanévben meghirdetett „Tiszán innen, Dunán túl” elnevezésű országos népdaléneklési minősítő verseny megyei döntője Zalaegerszegen. Az Oktatási Hivatal által kiírt tanulmányi verseny célja a tehetséggondozás, valamint a népi kultúra, a kodályi és a bartóki hagyományok ápolása. A néptáncot és népzenét is oktató Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola először adott helyet a megmérettetésnek, a rendezvény két napján összesen 37 iskola 260 tanulóját fogadják. A produkciókat háromtagú zsűri értékeli. 

Burján Adél, a Liszt-iskola 6. osztályos tanulója adja elő népdalcsokrát.
Fotós: Fehér Márk 

A Liszt-iskolában évek óta hagyomány a saját szervezésű Vajda József népdaléneklési verseny, s ugyanígy ők lesznek mostantól a megyei minősítő rendezvény házigazdái. A résztvevőket Winklerné Fehér Lívia intézményvezető köszöntötte, majd Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója mondta el gondolatait, kiemelve a fogadó intézmény színvonalas zenei oktatását, valamint a népzene- és népdaltanítás fontosságát, mint a magyar kultúra egyik kiemelkedő területét.

Ifj. Horváth Károly népzenész, az esemény szervezője lapunknak elmondta, hogy Zala vármegye kiváló népzenei múlttal, kinccsel büszkélkedhet, amit Vajda József és Horváth Károly népzenekutató gyűjtéséből ismerhetünk a legjobban. Másrészt Zala erős a közösségépítésben, a tehetséggondozásban: a pedagógusok immár 19 éve készítik fel lelkiismeretesen a tehetséges gyerekeket erre az országos minősítő versenyre, ahonnan rendre arany minősítésekkel térnek haza.

A zsűriben helyet foglaló Maczkó Mária énekművész érdeklődésünkre hozzátette: a Wass Albert-emlékévében különösen fontos a magyar népi kultúra továbbhordozása.

- „Szép és szent mesterség az Úr hagyatékának hordozása, de nagy súlyt visel a vállán az, kit Isten kijelöl erre”, írta Wass Albert. Azt gondolom, ezeket a gyermekeket kijelölte a Jóisten arra az útra, hogy felmutassák az értékeiket. Köszönet a szülőknek és a tanároknak, akik minden héten időt szánnak, hogy velük törődjenek, gyakoroljanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában