Mindszenty születésnapján

2023.03.29. 19:00

Együttműködési megállapodást kötött a Mindszentyneum és Csehimindszent önkormányzata

Együttműködési megállapodás, tárlatvezetés, valamint előadás kapcsolódott Mindszenty József születésének 131. évfordulójához.

Arany Gábor

Pummer Dóra tárlatvezetés közben

Fotó: Arany Gábor

Szerdán, március 29-én, Mindszenty József születésének napján együttműködési megállapodást kötött a Göcseji Múzeum Mindszentyneum tagintézménye és a hercegprímás szülőfaluja, Csehimindszent önkormányzata. Ennek értelmében minden év március 29-én a községből érkező látogatók számára kedvezményes tárlatvezetést tartanak az állandó kiállításon. A csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola diákjai előzetes bejelentkezés alapján hasonló kedvezményben részesülnek, és múzeumpedagógiai foglalkozást is tartanak számukra. Az önkormányzat pedig segíti a Mindszentyneum által szervezett zarándokcsoportok fogadását a községben a 2013-ban megnyílt Mindszenty Emlékház és Múzeum meglátogatásakor. Itt látható a Terror Háza Múzeum időszaki kiállításának anyaga, amit a hercegprímás születésének 120. évfordulójára állítottak össze A magyarok lelkiismerete – Mindszenty József címmel. A község és a látogatóközpont ezen túlmenően támogatja egymást szakmai fórumok, konferenciák megrendezésében, kölcsönösen erősítik a két bemutatóhely ismertté válását. A kontraktust Csengei Ágota, a tagintézmény vezetője, valamint Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere írta alá.

Az együttműködési megállapodást Csengei Ágota, a tagintézmény vezetője, valamint Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere írta alá

Délután különleges tárlatvezetést is tartottak a Mindszenty életét bemutató kiállításon. Ennek előzménye, hogy tavaly rendezték meg középiskolás diákok számára a Mindszenty 130 elnevezésű versenyet, amelyre a dunántúli iskolákból 16 háromtagú csapat jelentkezett. A hat legjobbat hívták be a novemberi döntőre, ahol a zalaegerszegi Mindszenty gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak. Két versenyzőjük, Pummer Dóra és Horváth Tekla szerdán tárlatvezetést tartott az iskolájukból érkezett tizedikes diákok számára.

A születésnap alkalmából rendezték meg a Rubicon-est második előadását. Börtön, szabadságharc, menedék – Mindszenty József prímás és a kommunista Magyarország címmel Balogh Margit – a Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, az egyháztörténeti osztály vezetője, a legteljesebb Mindszenty monográfia szerzője beszélt a hercegprímás életének legnehezebb, 1945 utáni szakaszáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában