Jobban megismernék a göcseji parasztpolgári viseletet

2023.03.02. 13:00

Archív családi fotókat várnak a népművészek

Ahogy arról hírportálunk is beszámolt, tavaly augusztusban a Zala Megyei Népművészeti Egyesület háromalkalmas, hatvanórás, a Csoóri Sándor Alap által támogatott kurzust fejezett be, amely során a göcseji parasztpolgári női viseletet gondolták újra és varrták meg a résztvevők a Jászságból érkezett oktatók segítségével.

Mozsár Eszter

Tajti Erzsébet.az egyik elkészített viselettel

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap-archív

A kurzus eredményeként összesen 14 göcseji parasztpolgári viseletet készítettek el a résztvevők. Akkor három településről származó három archív családi fotó segítségével a viseletkészítő népművész mesterek elkészítették a szabásmintákat, kiválasztották a megfelelő alapanyagot, a díszítményeket.

© Katona Tibor
Az egyesület augusztusban záruló kurzusán a jászsági Rokolya Varróműhely rekonstruálta a régi göcseji parasztpolgári női viseletet. Balról jobbra Borbásné Budai Valéria, Donkóné Birkás Tünde és Tajti Erzsébet.
Fotós: Katona Tibor / Zalai Hírlap-archív

Az egyesület most „Nem a ruha teszi az embert” elnevezéssel felhívást tesz közzé, hogy még jobban megismerhessék a göcseji parasztpolgári viseletet, így várják a göcseji településeken 1940-es évek végéig készült régi fotókat. A fotókat a [email protected] e-mailcímre kell elküldeni, a regisztrációs lap kitöltése után.

Regisztrációs lap: https://forms.gle/gc5UG2hPooGZ8KVE9

A fotók beküldési határideje: 2023. augusztus 31. A beérkezett fotókból a viseletkészítő mesterek három öltözetet kiválasztanak, azokat elkészítik, majd odaajándékozzák a települések részére.

 

Az öltözetek várhatóan 2024 tavaszáig készülnek el, amiket jövő május végén adnak át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában