Felolvasómaraton, 25 órán át

2023.02.27. 18:00

Irodalmi virrasztás Wass Albert tiszteletére, a nemzetért

Ismét egy napon, egészen pontosan 25 órán át olvastak fel jórészt Wass Albert-műveket az immáron 16. alkalommal megrendezett világméretű irodalmi maraton résztvevői. Zalából három település csatlakozott.

Péter B. Árpád

Keszthelyen ezúttal 75-en vállaltak részt az irodalmi virrasztásban

Fotó: Belovári András

Az idei WA-ünnephez a tengerentúlról New York, Cleveland és Calgary, Angliából Chester, a Felvidékről pedig Naszvad, Gúta és Tardoskedd csatlakozott, Zala vármegyét ezúttal három helyszín, Nagykanizsa, Zalaszabar és Keszthely képviselte.

A világ magyarsága – a 2021-es 32 s a tavalyi 43 település után – összesen 58 helyszínen tartott irodalmi virrasztást, ahogyan Hegedűs Gergely András fő szervező megfogalmazta: azért, hogy őrtüzeket gyújtsanak, s „szívünket minden magyarra és minden embertársunkra kiterjesztve mondjuk el a világot gyógyító üzeneteket.”

A maratonon Vozár Péterné keszthelyi alpolgármester is felolvasott Wass Alberttől
Fotós: Belovári András

– Legyünk tudatában, hogy ezekben az órákban mi vagyunk a mindenkori magyar szellemiség őrei és megszólaltatói. Mi magunk vagyunk az őrök, amikor nem sajnálva az időt, megállunk örökségről és hűségről beszélni, megállunk a magyar sorsot átgondolni, megállunk beengedni a lelkünkbe a Teremtőt, és éleszteni a reményt. Mindenki hozzájárul ehhez a fénylánchoz, aki csak egyetlen verssel, részlettel, vagy csupán egy jó gondolattal, esetleg a figyelmével hozzájárul a felolvasásokhoz bárhol a nagyvilágban – fogalmazott Hegedűs Gergely András.

… de a kő marad. Ezúttal a résztvevők arra is emlékeztek, hogy negyedszázada hunyt el az erdélyi magyar író
Fotós: Belovári András

Keszthelyen hetvenöten olvastak fel, jórészt Wass Albert műveiből, soraikban Manninger Jenő polgármesterrel és Vozár Péterné alpolgármesterrel. A pénteken kora este kezdődött irodalmi maratonon részt vettek – mások mellett – a Vajda János Gimnázium és a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola szavalói is, az Egry-iskola tanulói pedig egy cserkész tábortűz hangulatát idézve, fejlámpákkal olvastak fel egy-egy mesét.

A maratonon Manninger Jenő keszthelyi polgármester is felolvasott Wass Alberttől
Fotós: Belovári András

A szervező Keszthelyi Nemzeti Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja ezúttal arra is emlékezett, hogy 25 éve, 1998. február 17-én hunyt el Floridában a Baumgarten-emlékdíjjal kitüntetett, nemesi származású erdélyi magyar író.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában