A hosszú élet titka

2023.02.20. 09:00

Ecsedi Erzsébetet maga a szerző kérte fel a szerepre

Február 24-én mutatják be A hosszú élet titka című színművet a budapesti 6SZÍN színházban. Zalai büszkeség a szereposztásban látni Ecsedi Erzsébet Aase-díjas színművész nevét, aki a Hevesi Sándor Színház társulatának tagja. A feladatra maga a szerző, Rényi Ádám kérte fel.

Arany Horváth Zsuzsa

A hosszú élet titka című darabban Márton Andrással

Forrás: 6SZÍN, Szkárossy Zsuzsa

A hosszú élet titka tizenhat története az Osztálytalálkozó és A bezzeggyerek című Rényi Ádám-novelláskötet hőseit kelti életre. Az alábbi kérdéseket vetve fel: Mit tegyünk, ha egy nap maga a Halál keres fel minket otthonunkban? És ha emléktáblánkat még életünkben elhelyezik a házunk falán? Hogyan búcsúzik a színpadtól és legendás partnerétől az ünnepelt primadonna?

– Rényi Ádámmal tíz éve találkoztam a pécsi POSZT-on, ahol akkor a Színésznők című darabbal vettünk részt – ad magyarázatot érdeklődésemre Ecsedi Erzsébet, aki a Sztarenki Pál rendezte színműben nyújtott munkájáért a legjobb női alakításért járó díjat vehette át 2013-ban. – Rényi Ádám készített velem interjút a siker kapcsán, az ismeretség meg is maradt. Amikor hozzákezdtek A hosszú élet titka színre állításának, eszébe jutottam. Szerencsére a feladataim úgy alakultak, hogy eleget tudok tenni a felkérésnek. Nagyon jól érzem magam a szerző teremtette abszurd, groteszk világban, ami sokféle karakter megformálására kínál lehetőséget. Idős asszony, koros díva, feleség, anya is vagyok egyszerre.

Ecsedi Erzsébet játszik a szombathelyi Weöres Sándor Színházban is, a Candide-ban látható márciusban.

A tömegkommunikációból és a könyvkiadásból is ismert Rényi Ádám lapunknak elmondta, Lengyel Andor rendező 2021 nyarán rövidfilmet forgatott az egyik novellájából, később úgy vélték, a csattanós, keserédes történetek működnének színpadon is.

– Az ötlettel megkerestük Földvári Pétert és Kerekes-Katz Petrát, a 6SZÍN vezetőit, nyitottak voltak rá, így velük koprodukcióban születik meg az előadás. Nagyszerű szakemberekkel hoztak minket össze, köztük a dramaturg Enyedi Évával, akit színészi minőségében régóta csodálok.

– Az Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek című volt az első könyve. A kiadással, kulturális újságírással eddig is közel volt az irodalomhoz. Miért állt át a „másik oldalra”?

– Előbb írtam novellát, minthogy könyvkiadó-társtulajdonos lettem, színházi és médiakritikákkal több, mint húsz éve kezdtem foglalkozni. Sokáig csak magam és ismerőseim szórakoztatására készültek novellák. Aztán az Osztálytalálkozó valahogy bekerült a magyar irodalom próbaérettségi feladatsorába, sok iskolába hívtak, biztatás hatására folytattam az írást. Így jelent meg 2021 tavaszán az Osztálytalálkozó című kötet, majd alig több, mint egy évvel később A bezzeggyerek.

– Kik az alkotótársak a színreállításban, ki talált meg kit?

– A színészek megtalálásában én is részt vettem, mivel egykori kritikusként és gyakori nézőként sok nagyszerű művészt volt alkalmam színpadon látni. Büszke vagyok rá, hogy elvállalta a neki szánt szerepet Ecsedi Erzsébet. Balla Eszterrel és Márton Andrással már dolgoztunk együtt egy filmes projekten, Mohai Tamást a színház vezetői javasolták, s jól tették. Szeretném megemlíteni Márkos Albertet, a darab zeneszerzőjét, aki csellón működik közre esténként, különleges hangulatot teremtve a prózai előadáson.

– „Magyarországon könnyű abszurdumot írni, mert félig kész, csak be kell fejezni”, nyilatkozta korábban. Mire gondolt?

–  Úgy értem, hogy annyi abszurd dolog történik velünk a mindennapjainkban, hogy csak egy kicsit kell tovább csavarni a történéseket ahhoz, hogy egy szarkasztikus írás születhessen belőlük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában