Irodalom

2023.02.27. 12:00

A hazaszeretet vezérelte Wass Albert költészetét

Wass Albert erdélyi magyar író és költő születésének 115., halálának 25. évfordulójára felolvasómaratonokat szerveztek szombaton Nagykanizsán és Zalaszabarban. Mindkét helyszínen stílusosan 25 órán keresztül várták azokat, akiknek fontos a költészet és az irodalom.

Benedek Bálint

A felolvasómaraton egyik pillanata a Thúry-oskolában

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai Thúry Vitézlő Oskolában a felolvasás ideje alatt folyamatosan váltották egymást a tagok, érdeklődők az Ady utca 1. szám alatti székhelyen. Vörös András a szervezet vezetője elmondta: a világot átívelő kezdeményezéshez tizenkét évvel ezelőtt csatlakoztak, ahol általában olyan emberekkel lehet találkozni, akik az átlagnál jobban törődnek a saját magyarságukkal, az identitásukkal.

- Wass Albert műveit áthatja a hazaszeretet, számára érték a magyarság, ezért örülünk, ha olvashatunk tőle - folytatta. - Különösen azokban az időkben írt művei ilyenek, amikor a második világháborút követően emigrációba szorult. Igazán hazátlanná lett, s ekkor a legnagyobb fájdalmában született többek közt az azóta ismerté vált Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye. Ez személy szerint is megérintett: az első fiam születésénél is sok erőt, most pedig nemrégen a második fiam megérkezésekor pedig iránymutatást adott.

A Zalaszabarért Egyesület és a Margaréta házban működő közösségi színtér szervezésében a településről bárki bekapcsolódhatott a felolvasásokba. Utóbbi helyszínen Balogh Andrea főszervező elmondta: a látogatók bármely magyar író vagy költő alkotásából bemutathatják kedvenc részletüket. Ezen kívül az esemény utolsó három órájában, meghívott vendégekkel színesítették a versmaratont. Kardos Ferenc, a nagykanizsai Halis-könyvtár igazgatóhelyettese költeményekről mesélt. A könyvtáros Farkas Tibor gitározott és megzenésített verseket énekelt, Cs. Németh Éva, a zalaegerszegi Liszt-iskola tanára szintén énekelt. A szervezők a résztvevőknek levetítették korábban már más helyszínen elszavalt, videóra rögzített költeményeket is. Sőt néhányat még angol nyelven is előadtak, de online élő bejelentkezések is színesítették a programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában