Január 23-ig látogatható

2023.01.12. 20:00

Tárlat a haza ifjú hőseiről Zalaegerszegen

ZH

Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke és Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az elmúlt század tíz fiatal magyar hősének életútjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Magyar Patrióták Közössége vándorkiállításán, amely a Mindszenty József Látogatóközpontban csütörtökön nyílt meg. A tablók olyanokat mutatnak be, akik közül többen mártírhalált haltak, mások hosszú éveket töltöttek börtönben, üldöztetés volt osztályrészük.

A tárlat elősorban a középiskolás korosztályt célozza meg
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megnyitón a társrendező Rákóczi Szövetség és Zalai Magyar Nemzeti Szövetség nevében a szervezet zalaegerszegi elnöke, Paál István szólt az egybegyűltekhez. Az elősorban a középiskolás korosztályt megcélzó tárlat január 23-ig díjmentesen tekinthető meg.

Közös volt bennük, hogy bármikor készen álltak életüket adni hazájukért, nemzetükért. Egy olyan korban, ami talán a legtöbb szenvedést hozta a magyarságra. Az ő történetük a nemzet igaz történelme. Helytállásuk bizonyítja, hogy még a magyarság számára tragikus XX. század is bővelkedik felemelő történelmi pillanatokban, világra szóló teljesítményekben. Akkoriban magyar ifjak sokasága járta ezt az utat, amit tíz hős életén keresztül mutatunk be. A hősök kultuszát Magyarország idegen megszállásait követően betiltották. Évtizedekig nem lehetett megemlékezni róluk, tetteiket elferdítették, meghamisították. Legtöbbjükről ma sem esik szó az iskolákban. Kiállításunk kimondott célja, hogy a hősök lelkületéből átmentsünk valamit anyagias, elkényelmesedett és a szellemi kiüresedés felé haladó világunkba. Példamutatásuk ma is időszerű, mert a múlt tisztelete és a szülőföld szeretete nélkül nincs jövőnk a Kárpát-medencében. Ennek előfeltétele, hogy a jövő nemzedékek is át tudják élni az ősök érzületét, és tovább járjanak az elődök ösvényein. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult középiskolai vándorkiállításunk tablói a XX. század fiatal (35 év alatti) hősei közül tíz példakép életútjának és hősi helytállásának bemutatásával hozzák közelebb a mai diákokhoz az ősök érzületét és az önfeláldozó hazaszeretetet - írja a hazaifjuhosei-hu.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában