Család és vallás kategóriában is díjazták

2023.01.26. 18:30

Országos irodalmi pályázaton nyert első díjat dr. Csider Sándor

Egyik novellájával első helyezést ért el, egy másikért pedig különdíjat kapott az Aquinói Szent Tamás Keresztény Közéleti Műhely országos irodalmi pályázatán dr. Csider Sándor író-költő, a szombathelyi egyetem egykori tanára, aki nyugállományba vonulása óta Zalában, Keszthelyen él. Az írásait 150 pályamű közül sorolták a legjobbak közé.

Gyuricza Ferenc

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége korábbi vezetője, dr. Osztie Zoltán által elnökölt, budapesti központtal működő szervezet Identitásunk változó alakzatai – nemzet, család, vallás címmel hirdette meg pályázatát. Verseket és prózákat egyaránt vártak a jelentkezőktől, a címben is megjelölt három kategóriában. Dr. Csider Sándor két novelláját küldte el felhívásukra.  

- Évtizedek óta gyűlnek a novelláim, melyek közül időnként egy-egy megjelent folyóiratokban, ám a többségük még publikálatlan – magyarázta. – Az Aquinói Szent Tamás Keresztény Közéleti Műhellyel korábban nem volt kapcsolatom, véletlenül találtam rá a pályázati felhívásukra, s miután írásaim egy része rokon azzal a szellemiséggel, amit ők képviseltek, így két novellámmal jelentkeztek náluk. Nagy örömömre a Hosszan ébressz című művemmel a Család kategóriában első helyezést értem el, míg a Káprázatért a Vallás kategóriában különdíjat kaptam.

Dr. Csider Sándor a pályázaton elnyert oklevelekkel
Fotós: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Dr. Csider Sándor azt mondja, a két novella abban közös, hogy saját életéből vett történeteket dolgoz fel bennük, így van valós alapjuk. A Hosszan ébressz gyermekei középiskolás időszakához vezet vissza. Amikor kollégisták voltak, azaz valamelyest már kirepültek a családi fészekből, ám hétvégente azért még hazatértek, s ilyenkor nagy mesélések zajlottak odahaza.  

- Egy gyermeknek az ideális érzelmi fejlődése érdekében nagyon nagy szüksége van egy biztos családi háttérre, ahova visszajöhet, megbeszélheti gondjait, örömeit – magyarázta dr. Csider Sándor. – Ahol nagyon szeretik, s ami biztonságot nyújt számára. Ez hívjuk az otthon melegének, s a Hosszan ébressz című novellával nem didaktikusan, inkább tanulságos módon erre próbálom meg felhívni a figyelmet. Amikor alszunk, a tudatunk is más állapotba kerül. Az álomút olyan hely, amikor egy időre elhagyjuk a földi valóságot. Egy gyermek számára különösen fontos, hogy a visszazökkenés szépen történjen, azaz nyugalomban ébredjen. Mi ennek megfelelően keltegettük a gyermekeinket reggelente, csókokkal, simogatásokkal. A Hosszan ébressz című novellámban ezt a milliőt mutatom be. Amikor az ébredés folyamatába beszűrődik a csésze vagy a tányér koccanásának zaja, a lefőtt kávé finom illata.  

Dr. Csider Sándor azt mondja, nemcsak ébredéskor, de elalváskor is szükségük van a gyermekeknek a szülői gondviselésre. Nagyon fontos, hogy ne maradjanak egyedül lefekvéskor. Üljünk oda melléjük, s idézzük vissza közösen, hogy mi történt aznap. Olvassunk, vagy mondjunk egy mesét nekik, s persze a „jóéjt” puszi se maradjon el. Őt annak idején édesanyja a „Jó Isten vigyázzon rád!” fohásszal engedte álomba.  

- Ma nagyon sok családban hiányzik ez a fajta érzelmi gondoskodás a szülő és gyermeke kapcsolatban – folytatta az író-költő. – Leginkább ott, ahol a szülők sem részesültek szeretetben. Persze, lehetnek olyan esetek, amikor munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudjuk az esténket a gyermekeinkkel tölteni, de akkor találjunk rá más módot, hogy kimutassuk törődésünket. Egy szülő-gyermek kapcsolatban az nem lehet megoldás, hogy az anya vagy apa hazaesik, s leül a televízió elé sorozatot nézni, ahelyett, hogy a gyermekével törődne. Akinek a szívéből hiányzik a gyermek iránt érzett szeretet, az nem lehet boldog. S ha ő nem boldog, akkor a gyermeke sem lesz az.  

A különdíjjal elismert Káprázat dr. Csider Sándor életének egészen más időszakához köthető. Néhány éve, egy nyaralás alkalmával a Balatonban fürdött, ahol 50 karcsapásonként egyre haladt a tó közepe felé. Közben gyönyörködött az egyre kinyíló, csodálatos látványt nyújtó partban, valamint a víz tükrén megcsillanó fényekben. Olyan messzire úszott be, hogy hirtelen az gondolta, onnan talán már nem is tud visszatérni.  

- Ráébredtem, hogy engedtem a negatív oldal csábításának, egy ki nem érdemelt gyönyörűségnek – idézi vissza. – Kétségbeesetten tempóztam, teljesen elfogyott az erőm. Aztán a közelemben egyszer csak megpillantottam egy csónakban ülő horgászt, ettől pedig olyan nyugalom fogott el, hogy minden erőm visszatért, gond nélkül ki tudtam úszni a partra.     

Dr. Csider Sándor szerint ennek a történetnek az az üzenete, ha bajban is vagyunk, a JóIsten mindig ott van mellettünk, csak észre kell vennünk az általa nyújtott segítséget. Nem a horgász segítette őt a partra, hanem az a tudat, hogy nincs egyedül. A különdíjas novellában ezt igyekezett megfogalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában