Programajánló

2023.01.12. 12:00

Jövő szombaton kezdődik a show Veszprémben – érdemes lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím rendezvényeit látogatni

Sokunk kedvence a királynék városa, legyen szó kirándulásról vagy éppen kulturális, esetleg sportélményről. Jövő héttől pedig minden szem Veszprémre és a Bakony-Balaton régióra szegeződik, ugyanis január 21-én, szombaton a Ragyogj! elnevezésű látványos show-val indul a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozata.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

Szerencsésnek is mondatjuk magunkat, hiszen Zala vármegyéből egy-két óra alatt elérjük majd a régiót. Aki szeretne messzebb utazni, idén a másik két várost, a bánsági Temesvárt és a görög Elefszínát is meglátogathatja. 1985 óta eddig több mint hatvan, Európai Unión belüli vagy azon kívüli város viselhette ezt a címet.

A jövő szombati látványos esti produkciók mellett egész nap kísérőrendezvények várják a Veszprémbe látogatókat. Este 8 órától három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban lesz a megnyitó ünnepség, amely során fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit. Eközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége.

Kilátás a hegyről. 
Fotós: Mozsár Eszter

Később a szórakozásé a főszerep, az Óváros téren 9 órától elektronikus zenei dj-k pörgetik a lemezeket, a Posta előtt pedig indul a NECC Party, ami a '90-es és a 2000-es évek csemegéit hozza el a partizóknak.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozatából egyébként ezen az oldalon lehet majd csemegézni.

A szervezők így invitálják az együttműködésre a környező önkormányzatokat:

„Veszprém város 2018 decemberében a régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (továbbiakban: EKF) címet, ezért nem véletlen, hogy a program alapköve, hogy a Veszprém-Balaton-Bakony régió közös erővel mutassa meg a világnak értékeit, kulturális sokszínűségét. A program megvalósításához az Európai Unió pénzügyi forrást nem biztosít, a finanszírozás alapvetően a résztvevő önkormányzatok feladata, melyhez a Magyarország Kormánya által nyújtott anyagi támogatás komoly pénzügyi alapot ad. A pályázási szakasztól kezdve egészen a cím elnyeréséig az előzetes költségeket Veszprém város állta. A program sikeres végrehajtását ugyanakkor együtt, közösen tudjuk elérni. Szeretnénk meghívni minden olyan önkormányzatot a Bakony déli lejtőitől egészen a Balaton déli partjáig, amelyek szeretnének részesei lenni a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programnak, hogy formálisan is csatlakozzanak az együttműködéshez.”

Kilátás a várból. 
Fotós: Mozsár Eszter

Természetesen lesznek zalai vonatkozásai is a programoknak. Szerkesztőségünket a zalaegerszegi Tánczos György festőművész arról tájékoztatta, hogy Meixner-Hegyi Etelka porcelántervező művésszel együtt lesz közös kiállítása Veszprémben, a részleteket jövő héten beszélik meg a Veszprém Megyei Művész Céhhel.

Tánczos György Ajkán született, Veszprémben érettségizett, így mondhatjuk, hogy ilyenkor mindig hazatér szülőföldjére. Legutóbb tavaly állított ki a Veszprémi Tavaszi Tárlaton, amin részt vett a cserszegtomaji Takács-Szencz Lívia festőművész-textiltervező is.

Tánczos György - Mélyvíz
Fotós: ZH Archív

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában