Zenés költeményekkel

2023.01.21. 09:00

A magyar kultúra napját ünnepelték Lentiben

Pénteken este a városi művelődési központban Petőfi költemények hangzottak el megzenésítve a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen.

Korosa Titanilla

Honfi és Petrovics zenekar

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Honfi és Petrovics zenekar Petőfi parafrázisok dalokban című előadását láthatta-hallhatta a közönség. Kortárs költők közreműködésével születtek a versek megzenésíthető átiratai, az elkészült parafrázisok alapját képező versek lefedik Petőfi teljes életművét, a korai műveitől egészen a késői szerzeményekig. Az előadás során a zenészek a jazz, a blues és a popzene eszközeivel igyekeztek közelebb hozni egyik legnagyobb költőnk verseit a közönséghez.

Az irodalmi zenés műsor előtt Horváth László, a város polgármestere mondott köszöntőt, melyben először megemlékezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról, majd a kultúra, mint komplex egészről szólt.

Horváth László mondott köszöntőt
Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

- A kultúra tudomány, hit, erkölcs, művészet, szokásjog. Minden, amit egy emberi közösség létrehozott, olyan megtanulható közös értékek, szokások, viselkedés, tudás, amelyhez az emberek a mindennapokban igazodnak - fogalmazott Horváth László. - Egy része egyetemes, állandó mozgásban, átalakulásban van, a másik része egyedi, nemzeti, amely alapján az egyes népeket megkülönböztetjük. A nemzeti kultúra meghatározó elemei minden nemzetnél a nyelv, a közös múlt, a közös történelem, az egy nemzethez való tartozás érzése. A magyar nemzeti kultúra története időben visszanyúlik a magyar őstörténetig, meghatározza a vándorlás, honfoglalás, kereszténység felvétele. Minden jelentős eseménnyel sok mindenben változott a kultúra addigi szerkezete. Mégis, ezek a változások biztosították a megújulást, továbbélést, ami ma a magyar nemzetet jelenti. Ezer esztendeje Szent István királyunk a keresztény Európa irányába jelölte ki a magyarság útját, szentesítettük Európához tartozásunkat, melyhez úgy földrajzilag, mint kultúránk színvonalát tekintve mindig tartoztunk.

Mint mondta: az ember változtatja a környezetét, épít és rombol, kultúrát és erkölcsi normát egyaránt, de a változásban őrizni kell az állandó, sajátságos, jellemző jegyeket, gyökereinket, hogy Európában is megtarthassuk mindazt, ami egyedi, nemzeti és magyar, mert olyan értékeink vannak, amelyekre büszkének kell lennünk, óvnunk kell, mert ezek nem csak a múltunk, hanem jövőnk alapja is egyúttal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában