Kétnyelvű kiadvány

2022.12.10. 13:00

Megjelent a Lindua folyóirat legújabb száma

A korábbiak kiadásokhoz hasonló változatos tartalommal, benne interjúkkal, esszékkel és tanulmányokkal, valamint szépirodalmi írásokkal jelent meg a Lindua folyóirat legújabb lapszáma. A kétnyelvű kiadvány bemutatóját csütörtök este tartották a lendvai városi könyvtár olvasótermében.

Gyuricza Ferenc

Dr. Bence Lajos, a Lindua egyik állandó szerzője (balról) és Varga Ines a kiadvány bemutatóján

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az eseményen Zágorec Csuka Judit, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója elmondta: az idén 15. évfordulóját ünneplő Lindua multikulturális, tudományos, társadalomtudományi, irodalmi és képzőművészeti folyóirat első száma még 2007-ben jelent meg, azóta 15 évfolyamban összesen 23 szám látott napvilágot. A jelenlegi tehát a 24. lapszám. A folyóirat alapjait – ahogyan Stefan Huzjan, a Lindua első számának felelős szerkesztője annak idején meghatározta – Lendva és környéke pozitív multikulturalizmusának értékeire tervezték és építették, s ez a szemléletmód azóta sem változott.  

Varga Ines felelős szerkesztő szerint a kiadvány az induláskor megfogalmazott koncepció alapján hozzájárul az alapvető társadalmi és aktuális témák kritikus megközelítéséhez, ezért lehetőséget kínál a szerzőknek – akik többsége helyi, de akadnak köztük a muravidéki kisváros térségéhez kapcsolódó témákkal foglalkozó személyek is – a társadalomfejlődéssel és Lendva történelmével kapcsolatos kulcsfontosságú témák megvitatására.  

A 24. lapszámban így többek között olvashatunk a muravidéki magyar és szlovén nyelvű irodalom fontos személyiségeiről, a trianoni határ kijelöléséről, valamint ahhoz kapcsolódóan egy 1919-es, eddig kevésbé ismert fegyveres konfliktusról, valamint a Hosszúfalu határában még 1810-ben megtalált római kori sírkőről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában