Fűzfavessző ága-boga

2022.12.27. 19:00

A kosárfonó tábor online tárlata – ideiglenesen zárva a kézműves ház

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, ideiglenesen bezárt a Keresztury Dezső VMK intézményegysége, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. A munkatársak azonban nem hagyják élmény nélkül az érdeklődőket, Fűzfavessző ága-boga című vitrinkiállításuk online tekinthető meg a művelődési központ weboldalán.

Mozsár Eszter

A nyári tábor résztvevőinek Legeza Márta (képünkön középen) és Dulics Margit tartott oktatást

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az elmúlt héten a karácsonyi felkészüléshez adtak tippeket, ezúttal pedig virtuálisan mutatják be a július 4-8. között rendezett országos kosárfonó szaktáborban született munkákat. A Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Alap támogatásával létrejött foglalkozást Dulics Margit és Legeza Márta népi iparművész vezette. A szaktáborban a kezdők kerek és ovális kosarakat készítettek fűzvesszőből, a haladók pedig a cikkcakk berakást, az üvegek befonását, az ovális aljra fonást, az ír és katalán technikájú fonást, valamint a biciklis kosár készítését sajátíthatták el.

Az online lapozható kiadványban a különböző kosártípusokkal és az alkotókkal ismerkedhetnek meg az olvasók. Ezen kívül egy videó is készült, amiben ugyancsak bemutatják az elkészült remekeket, úgy mint a spirálmintás hagymás kosarat, a 3 és 2 szállal font kosarakat, a függőlegesen csíkozott mintás kosarat, a fali tárolókosarat, a biciklis kosarat, a katalán ovális alátétet és kínáló kosarakat, a vesszővel befont üvegeket, az ír technikával font ovális kosarakat, az angol burgonyás kosár alapján font kerek kosarakat, valamint a cikkcakk berakásos kerek és ovális kosarakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában