Kevés a mecenatúra és a vásárlókedv

2022.12.28. 15:00

Januártól online működik a Buday Art Galéria

A koronavírus világjárvány alatt már elkezdődtek a nehézségek, ám az orosz-ukrán háború, s a kialakult energiaválság tette elkerülhetetlenné a Buday Art Galéria bezárását. A képzőművészeti alkotásokat árusító üzlet azonban nem szűnik meg, hanem január másodikától az online térbe költözik.

Mozsár Eszter

Buday Mihály a bezárt üzlet előtt, mostantól online működik a galéria

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Szomorú mementó tanúi vagyunk az év utolsó hetében. Buday Mihállyal és feleségével, Ibolyával a szállításra kész festmények, kisplasztikák, ajándéktárgyak között beszélgetünk. Több mint tizenkét év munkája zárul le ezen a helyszínen.

– A pandémia alatt egyre nehezebben működtünk, már akkor megfogalmazódott a bezárás gondolata. A mostani háborús, illetve gazdasági helyzet azonban nem hagyott más választást – mondta a festőművész. – Teljesen érthető, hogy az emberek ilyenkor nem a kultúrára költenek, a mindennapos megélhetés, a túlélés előbbre való. Természetesen nem adjuk fel, csupán az üzlethelyiséget szüntetjük meg, s mostantól online érhetnek el minket az érdeklődők. Weboldalunk készítése folyamatban van, s ezentúl a zalaszentgyörgyi műtermemben talál meg az, aki személyesen érdeklődik a saját és kollégáim műalkotásai iránt. Az utolsó néhány hónapban már egyáltalán nem volt bevételünk a galériából. A 21. század tényleg a digitális világról szól, egyre inkább áttolódik minden az online térbe. Azt tapasztaltuk, hogy Zalaegerszegen nem alakult ki az a polgári, műkedvelő réteg, amely a művészet mecénása lehetne, és a gazdasági nehézségek rátettek erre még egy lapáttal. Régebben a november és a december erős hónap volt, azzal vészeltük át a januári, februári holtszezont. Sajnálom, mert nagyon szerettünk itt lenni, megkedveltük a helyet. Ezzel lezárul egy korszak, amit tudomásul kell venni. Zárójelben jegyzem meg, amikor visszaadtuk a pénztárgépünket, mi voltunk a 251. a sorban, és ez csak egy szervizt jelent. Vajon hány üzlet, szolgáltatás szűnhetett meg vagy alakult át a válság miatt?

Buday Mihály mindezek ellenére derűlátó. Mint mondja, életének csupán ez a része változik. A nyári zalaszentgyörgyi és tófeji művésztelepeket ugyanúgy szervezi, szerencsére ahhoz már megvan a pályázati forrás. Sőt, azt is elárulta, hogy az idei zalaszentgyörgyi egyhetes művésztalálkozóra ugyancsak változatos programokkal készülnek, s az előadók nagy része már konkrétan jelezte részvételi szándékát, köztük Takács Nikolas. Végül hozzátette, folyamatban van még egy alkotóbárnak az indítása, amit a Balaton partján szeretnének majd megvalósítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában