Több mint egymillió látogatót vonzott

2022.08.08. 20:00

Számos díjat nyert a Magyar Pavilon

Rangos elismerésekkel gazdagodott a Dubaji Világkiállításon nagy sikert aratott, Aqua Roots of Hungary névre keresztelt Magyar Pavilon, amelynek egyik fontos attrakciója a hévízi „sarok” volt. 

Péter Béla Árpád

A Magyar Pavilon számos elismerést kapott

Forrás: MTÜ

A Magyar Pavilont a 15 legkülönlegesebb épület közé választották a világkiállítás kezdetén. A faszerkezetű épületben hazánk egyedülálló módon mutatta be vízkészletét és gyógyvizeit: a padlón patakot imitáló dekoráció kísérte végig a vendégeket a tárlat különböző állomásain. A Hévízi-tó látképe például „testközelből” tárult a látogatók elé, amely még a vendéglátó ország koronahercegét is lenyűgözte. 

A magyar munkatársak csinos formaruhájukban várták a látogatókat fél éven át 
Forrás: MTÜ

Az épületet Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, majd 17 magyar ács állította össze. Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz.

A Magyar Pavilon emellett a Világkiállítások Nemzetközi Szövetségétől a legjobban bemutatott tematika kategóriában ezüstérmet nyert el a 192 országot felvonultató rendezvényen. Ezen túl a Middle East Event Award két kategóriájában is elismerést kapott hazánk kiállítóhelye: a legjobb design és dekoráció, valamint a videós megoldások között egyaránt a legjobb öt közé választotta a zsűri.

A „Judit Polgár vs The World” online sakkverseny pedig nemcsak világrekord eredményekkel zárult, hanem díjat nyert a világ egyik legrégebbi és legrangosabb kreatív reklámversenyén: a Hipnózis-díj „esemény” kategóriájában megosztott első helyen végzett.

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint a Magyar Pavilon küszöbét 194 országból összesen 1 millió 88 ezren lépték át az expó idején, s 90 százalékuk úgy nyilatkozott, a látottak alapján szívesen felkeresné az országot. A fél év alatt 42 kulturális eseményt szervezett az Expo 2020 Magyarország, mintegy 700 fellépő közreműködésével.

Hévíz különleges látképe lenyűgözte a koronaherceget is 
Forrás: MTÜ

A pavilon AquaBar-jában magyar ásványvizeket kóstolhattak a látogatók, ennek során 10 ezer liternyi fogyott el. A GastroRoots névre keresztelt étteremben pedig a gulyásleves volt a legnépszerűbb. Abból több mint 1500 litert mértek ki a magyar közreműködők, a decembertől árult kürtőskalácsból pedig majdnem 17 ezer darab kelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában