Eternal feminine

2022.08.20. 20:00

Az örök nőkről nyílt kiállítás Nagykanizsán (videó)

A HSMK Ősze galériájában "Eternal feminine – az örök nő" címmel nyílt kiállítás pénteken. A tárlaton Somogyi Ferenc szobrászművész, Kovács Lilian szobrász és festőművész, Kolos Borbála festőművész és Járási Ildikó iparművész mutatták be alkotásaikat.

Benedek Bálint

Balogh László polgármester a négy alkotót méltatta, balról: Somogyi Ferenc, Kovács Lilian, Kolos Borbála és Járási Ildikó

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A vendégeket és érdeklődőket Kovácsné Mikola Mária a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte, majd Gölles Martin zongoraművész és zeneszerző saját műveiből adott ízelítője vezette fel a kivételes kiállítást.

– A kanizsai Járási Ildikó munkáiról a zsibongó életen túlmutató, a metafizika anyagtalan lángjában megtisztuló női arc, a szent nő néz le ránk szinte időtlen anyai szépséggel – mondta megnyitó beszédében Balogh László polgármester. – Míg a fővárosi Somogyi Ferenc szobrai könnyed, mégis légies formájukkal, teli színnel, humorral, finom erotikával és élettel a világban létezés örömét juttatják a látogató eszébe. A szintén budapesti Kolos Borbála elmélázó életszeretete, kizökkentő gesztusai és kézműves mozdulatai is visszatükrözik e gondolat villanásszerű pillanatlétét, melyben a nő egyszerre tenger, ősanya és víz, a testet öltött elmúlás. És akkor ott van még a kanizsai származású Kovács Lilian szobrainak lezáratlansága, mely előhívja a séma nélküli létezés szükségességét, a nőiség gyermeki önmaga-felejtésének örömteli világát.

Hozzátette: a szeptember 15-ig látogatható tárlat alkotói a maguk művészi-teremtő nyelvén: festékkel és fával, vagy éppen kőből és tűzzománccal ezt az örök nőt mutatják be. Körbejárják, megközelítik az örökké időszerű nőt, megszelídítik egy pillanatra, hogy megmutassák végtelen távolságát a megragadó tekintet, az értelmező ész számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában