Olvasó író, író olvasó

2022.06.19. 15:00

Grecsó Krisztián ünnepi könyvheti estje Keszthelyen

A Könyvhét ismét izgalmakkal telt. Ezúttal Grecsó Krisztián költő, író, dalszerző volt a Fejér György Városi Könyvtár dísz­vendége. Az író-olvasó találkozó telt házas elő­adássá bővült. A szerzővel Sáringer-Kenyeres Marcell beszélgetett.

Smidhoffer Eszter

Kurusta Sára, Sáringer-Kenyeres Marcell és Grecsó Krisztián a keszthelyi könyvtárban

A költő előtt Kurusta Sára, a Helikoni Ünnepségek vers- és prózamondás kategóriájának fődíjasa tisztelgett. Sára a szerző Kamaszok című írásából szavalt egy részletet. Ezután Sáringer-Kenyeres Marcell érdeklődött Grecsó Krisztián életéről, az írásról – legyen az regény, forgatókönyv –, majd megtudhattuk, kit tart példaképének, hogyan, miképp alkot. 

A szerzőre ­nagymamája írásai voltak nagy hatással, ami, kijelenthetjük, hogy megalapozta az írói karrierjét. Érdekesség, hogy elsősorban verseskötetei tették ismertté, ám kiskamaszként először prózát írt. A versek mellett Pletykaanyu címmel jelent meg anno első novelláskötete. Ám igazán a Mellettem elférsz című családregény hozta meg számára az átütő sikert. 

– Mire az egyetemre kerültem, már kritikus olvasó voltam – tudhattuk meg Grecsó Krisztián költőtől. 
A mély irodalmi hatások nagyon fontosak számára. Így többek között Móricz Zsigmondot, Szabó Magdát és Esterházy Pétert hatalmas ikonnak tartja, tartotta, műveik alapművek számára. Ennek kapcsán a mostani gimnazistáknak azt üzeni, hogy keressék meg a számukra megfelelő olvasmányt. Legyenek kritikusok az írásokkal. Attól még, hogy kinyomtatták, nem biztos, hogy jó is az adott könyv. Vagy nem mindenkinek. Emellett Móricz Zsigmond Isten háta mögött és Szabó Magda Katalin utca című könyvét ajánlja elolvasásra. Ezek a kötetek rá is nagy hatást gyakoroltak annak idején. Hangsúlyozta még a kamaszokra tekintve, hogy amíg tehetik, kérdezzék a nagymamát, elsősorban arról, hogyan ismerkedtek meg a nagypapával. Ebből sok-sok érdekes történetet megtudhatnak a családjukról, múltjukról. 

Nagyon fontos, hogy az író megtalálja a saját hangját. Ez amiatt is fontos Grecsó Krisztián számára, mert vallja, hogy az irodalom a leggyakorlatiasabb dolog a világon. Velünk foglalkozik. Emiatt rendkívül fontos, hogy az adott szerző a saját hangján, hitelesen szólaljon meg a lapokon. 
A szerző felhívta a figyelmet, idén nyáron lesz utoljára Rájátszás koncert, mely egy költő és egy zenészműhely munkáján alapszik. Elmondta, a versnek igazán a dal az otthona. Ennek régre nyúló gyökerei vannak, hiszen a vers, a dal, a dalszöveg régebbi, mint a könyvnyomtatás. 
Jelenleg a Valami népi című új novelláskötete van a porondon, mely több idősíkon fut, máskor egy időben, de más-más helyen zajlanak az ese­mények. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában