Gyermek- és folklórfesztivál

2022.06.04. 10:00

A horvát hagyományokat ápolták Tótszerdahelyen

A III. Országos Horvát Gyermek- és Folklórfesztivált rendezték meg tegnap délután a Fedák Kúriában.

Horváth-Balogh Attila

A helyi Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola hetedikeseiből álló tamburazenekar lépett fel elsőként

Forrás: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

A kulturális seregszemlére az Országos Horvát Önkormányzat, a Magyarországi Horvátok Kulturális, Képzési és Szabadidő Központja, valamint a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet szervezésében került sor. A rendezvényre 12 hagyományőrző csoport érkezett a környékbeli Mura menti településeken kívül egyebek közt Drávasztáráról, Mohácsról, Dusnokról, Szalántáról és Szombathelyről. 

Köszöntőt mondott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Gugán János (Ivan Gugan), az országos horvát önkormányzat elnöke, mindketten a hagyományápolás és az identitástudat fontosságát emelték ki. Utóbbi egy korábban meghirdetett rajzpályázat helyi díjazottjainak, Szollár Martinnak, Dobos Georginának és Tirászi Fruzsinának is átadta megérdemelt jutalmaikat. Ezenkívül emlékplakettel mondott köszönetet Vuk Józsefné Fábics Katalin tavaly nyugalomba vonult óvónőnek a horvát kultúra ápolásában nyújtott kimagasló teljesítményéért. 

– 2016-ban indítottuk útjára a fesztivált, mely az évek alatt országos rendezvénnyé nőtte ki magát – hallottuk Matoláné Proszenyák Hajnalkától, a házigazda művelődési intézet vezetőjétől, aki jelezte: közel 150 gyermek, óvodások, iskolások lépnek színpadra a fesztivál keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában