“Zongoramesék”

2022.05.10. 12:19

Nemzetközi online versenyen bizonyítottak a kanizsai zongorista tehetségek

A nagykanizsai Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés AMI zongora szakos növendékei, a Kollonay házaspár felkészítésével remekeltek az online formában megrendezett II. Nemzetközi “Zongoramesék” zongoraversenyen.

Benedek Bálint

Kollonay Krisztina és Kollonay Zoltán társaságában a kanizsai zeneiskola kiváló növendékei

Forrás: ZH

Ari-Bencses Anikó és a Zenevilág Művészeti Alapítvány által rendezett zongoraversenyt a járvány miatt még online, a díjátadó gálaeset viszont Baján immár élő formában tartották meg. A viadalra 280 produkciót neveztek a magyarok mellett amerikai, német, szerb és ukrán résztvevők. A zeneiskolát nyolc növendék képviselte, Kollonay Zoltán és Kollonay Krisztina tanárok felkészítésével. A gálaesten a kanizsaiak közül kiemelték még Lőczi Alíz, Galambos Flóra, Dervalics Bence és Pataki Botond Kristóf játékát, akik játszhattak még a zárókoncerten. Kollonay Zoltán felkészítői tanári különdíjat vehetett át díjjal ismerte el. Zongoramesék díjban részesült: Lőczi Alíz, Dervalics Bence és Galambos Flóra, tehetséges komponista elismerést vehetett át Pataki Botond Kristóf, Szolár Lili bronz díjat kapott. Kollonay Krisztina tanítványai közül kiemelt arany díjas Kovács-Molnár Péter lett, Bognár Csenge és Hans Miléna pedig ezüst elismeréssel gazdagodott.

- A zongoraművészi és zeneszerzői koncerttevékenységem mellett hivatásomnak tartom a gyerekek bevezetését a zeneművészet rejtelmeibe – mondta Kollonay Zoltán. – Mindegyik növendékünk vagány, nagy „dumás”, szeretni való tündéri egyéniség. Egyéni elképzeléseiket, gondolati szabadságukat előtérbe helyezve tanítom őket a zene törvényszerűségeire. És arra a technikára, amikor a munka helyett játékos formában képesek tanulni, és amikor a tanultakat egyedül is képesek alkalmazni. Öröm velük minden közösen töltött idő. Egy zenemű beleélt előadása után pedig a legnagyobb öröm azt a csillogást látni, ami a gyermekek szemében tükröződik, amikor megérzik, hogy mire képesek.

Kollonay Krisztina szintén elégedett a fiatalok hozzáállásával. Kiemelte: a versenyre való felkészülés során a legnagyobb örömet az jelentette, hogy a magasabb elvárásoknak, és a nehezebb darabok kihívásának megfeleltek a gyerekek, sőt élvezettel és örömmel készültek a részfeladatokkal. A rövid idő ellenére, a fejlődésüket látva, számára is nagy tapasztalás jelentett, hogy mennyi pozitív hozadéka volt ennek az időszaknak az elnyert díjakon túl, illetve mennyi közös szép pillanatot adott ez a verseny tanárnak és diáknak egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában