Filmbarátokról

2022.05.24. 15:00

Különdíjat nyert a Savaria Filmszemlén a nagykanizsai Czigóth Sándor

Czigóth Sándor nagykanizsai független filmes szakember, operatőr Barátok a Barát-­dűlőben című filmjével különdíjat nyert el építészet kategóriában a közelmúltban megrendezett Savaria Filmszemlén.

Horváth-Balogh Attila

Középen Czigóth Sándor a díjjal

Czigóth Sándor előszeretettel viszi vászonra a magyar történelmet, különösen őstörténetünket. 2015-ben az Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén című dokumentumfilmjében a harmadik orosz–magyar uráli régészeti expedíció munkáját mutatta be, a Moldovában és a Moldáv Köztársaságban dolgozó helyi régészek a Dnyeszter és a Prut vidékén számos magyargyanús régészeti lelőhelyet azonosítottak a honfoglalást megelőző időszakból. Őseink és a Dnyeszter vidéke – magyar őstörténeti kutatások Etelköz nyomában című 2019-es filmjében a térségben folyó kutatásokba engedett bepillantást. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok történetének gyümölcse a Barátok a Barát-dűlőben címe filmje, amely a pálosok egykoron a balatonszemesi erdőben állott „Mindszent” kolostorának régészeti feltárását dolgozza fel. 

– Kollégáim és barátaim nélkül nem sikerült volna ezt a szép sikert elérni, köszönet Villányi Eszternek, Hársfalvi Ákosnak, dr. Molnár Andrásnak, Rátz Albertnek, Takács Józsefnek, Tóth Lászlónak, Papp Attilának, dr. Végh Andrásnak – mondta Czigóth Sándor. – Eltökélt baráti társaság szerveződött a jó ügy köré. Szeretném folytatni Kanizsához közeli településen, zajlik az újabb film előkészítése és bármikor részt vennék újra egy magyar őstörténeti expedícióban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában