Április 11-én a Duna televízió is bemutatja

2022.04.10. 11:30

"Magyarországon, ha színészként filmben szerepelhet valaki, az kiváltságos helyzet" – A zalamerenyei Sütő András legújabb szerepe

A Frici & Aranka című filmben a fiatal Déry Tibor szerepét osztották a zalamerenyei származású Sütő Andrásra. Az ifjú színész alakítását hamarosan a képernyőn is láthatja a közönség, hiszen április 11-én a Duna televízió is bemutatja.

Benedek Bálint

Sütő András a filmbéli szeretőjével a Böhm Arankát megformáló Szakács Hajnalkával

Forrás: Lettner Krisztina

A történet elsősorban Böhm Aranka és Karinthy Frigyes kapcsolatára összpontosít, illetve a közeli ismerőseikkel, barátaikkal, szeretőikkel, családtagjaikkal ápolt viszonyukat ismerhetik meg a nézők. Így a barátság is központi motívum. A filmben sok mellékszereplő a huszadik századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, néhányan közülük: Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Somlyó Zoltán, Németh Andor, Havas Gyula és Déry Tibor. A produkció egy színházakat megsegítő filmes pályázat keretében, a Karinthy Színházzal közösen pályázva a Nemzeti Filmintézet támogatásával, és a Sanzonfilm Studio gyártásában készült el, Csáky Attila producer irányításával, Juhász Anna irodalmár – a film kreatív producere – ötlete alapján.

 

– Tavaly év elején keresett meg a produkció a válogatással – mesélte Sütő András. – Mivel 2016 óta játszom a Karinthy Színházban is, így a nevemet ismerték, s a rendező, Tóth Tamás egy korábbi filmem, a Viharsarok kapcsán felfigyelt az alakításomra. Ott találkoztam először a rendezővel, aki a fiatalkori Déry Tibor, magyar író szerepére keresett színészt. Szerencsésen alakult a válogatás, mert kiválasztott és márciusában elindult a forgatás. Gyors tempóban zajlott minden, mert mindössze tizenegy nap alatt felvették a jeleneteket, ami megdöbbentően kevés időnek tűnhet a végeredményhez képest, ami 80 perces film lett.

Sütő András az ifjú Déry Tibor szerepében
Forrás: Lettner Krisztina

 

Hozzátette: Magyarországon, ha színészként filmben szerepelhet valaki, az kiváltságos helyzet. Imádta a forgatás minden pillanatát, a jelmezeket, látványt, nagyszerű kollégákat, hogy a szeme előtt éledt fel múlt, amiről korábban csak az iskolában tanulhatott, vagy a könyvekből ismerhetett.

 

– A szerepre való felkészülést a forgatást megelőzően próbák jelentették és elolvastam Déry Tibor: Ítélet nincs című könyvét – folytatta. – Aranka és Frigyes két erős egyéniség, határozott elképzelésekkel vágtak bele a közös életükbe és mindketten tettek azért, hogy feszültség legyen közöttük. Ennek a feszültségnek voltam, Déryként az egyik forrása. Érdekességként jegyzem meg, öt évig volt Böhm Aranka szeretője Déry Tibor, aki így emlékezett vissza a korábban megemlített kötetében: „Talán nem is annyira Aranka kívánatos személye vonzott, mint az, amit környezetével együtt számomra képviselt: a szabadságnak – a szabadosságnak? – egy új, ismeretlen formája.” Ez a néhány sor sokat segített abban, hogy jobban megérthessem a szerepet és hogy milyen szemüvegen keresztül figyeljek a jeleneteimben. A díszbemutatót február közepén tartották a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. Elnézve a stáblistát, még mindig lenyűgöz milyen sok ember munkája van abban, hogy együtt meséljünk el egy történetet. Nagyon felemelő és megható élmény volt a vetítést követően, mikor Juhász Anna kreatív producer köszöntötte egyenként a színpadon a stáb tagjait. Hálás vagyok, hogy a részese lehettem és április 11-én a Duna televízió is műsorra tűzi a produkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában