Kozmikus kalandtúra a fotográfia segítségével

2022.04.22. 15:00

Asztrofotó-kiállítás nyílt a zalaegerszegi Gönczi Galériában (videó)

Idén újra – immáron harmadik alkalommal – csodálatos mélyűr­felvételekben, asztrotájképekben gyönyörködhetünk a Gönczi Galériában. A Csillag-Képek 2021 – Országos Asztrofotó Kiállítás válogatását május 12-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi kiállításon dr. Csizmadia Szilárd (a Vega Csillagászati Egyesület elnöke) és Francsics László (a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke)

Forrás: Fehér Márk / ZAOL

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének legújabb pályázatára 67 magyar asztrofotós 106 – köztük a zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület – felvételéből készítettek válogatást, aminek egy 40 képből álló, szűkebb keresztmetszete látható a zalai megyeszékhelyen. A tehetséges fotósok segítségével könnyedén beutazhatjuk a Tejútrendszert, a távoli galaxisokat, közelebbről megcsodálhatjuk Naprendszerünk bolygóit. Az asztrotájképek pedig a földi tájak szépségét mutatják a csillagos éggel együtt. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is a galéria falaira kerültek a nemzetközi versenyeken jól szerepelt asztrofotósok munkái. Ez is azt mutatja, hogy a magyar szakemberek élen járnak a világ asztrofotózásában.

A Csillag-Képek 2021 tavaly ősszel a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében mutatkozott be, majd vándortárlat formájában több magyar és határon túli városban szerepel, köztük Zalaegerszegen. A nem mindennapi élményt nyújtó kiállítást Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A Csillag-Képek zsűrije – ahol több nemzetközi díjas asztrofotós is ül – minden évben kiválasztja a három legjobb fotót mindhárom kategóriából. 

– A különböző témákat (asztrotájkép, naprendszer és égitestjei, valamint a csillagködök, galaxisok) markánsan eltérő technikával örökítik meg a fotósok. Mélyégfotó-készítéshez inkább türelem szükséges, míg egy napkitörést, meteort vagy más égi jelenséget „vadászni” kell – ecsetelte az asztrofotózáshoz szükséges készségeket Francsics László. – Egyesületünk fő feladata, hogy összefogja a téma iránt érdeklődőket. A tagok átadják egymásnak a tudást, tapasztalatokat cserélnek, megteremtik a fotózáshoz szükséges infrastruktúrát, részt vesznek nemzetközi pályázatokon és a kiállítás összeállításában, zsűrizésben. Évente meghirdetett pályázatunk nem verseny, tehát bárki beküldheti asztrofotóját, a beválogatott képekből albumot is készítünk. Azt tapasztalom, hogy dinamikusan fejlődik a magyar asztrofotózás. 
 

 

Az országos egyesülettel régóta jó kapcsolatot ápol a helyi Vega Csillagászati Egyesület. Dr. Csizmadia Szilárd kutató csillagász, az egyesület elnöke elmondta: aki a természetet szeretné jobban megismerni, annak a minket körülvevő univerzumra kell kitekintenie, a Föld annak csupán egy apró szelete. Mindenhol azt szorgalmazzák, hogy az emberek nézzenek minél többet a távcsőbe, s örökítsék meg a látványt. 

A megnyitó után dr. Csizmadia Szilárd A Naprendszeren túli Univerzum felfedezése című előadását hallhatták az érdeklődők.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában