Elhivatottság, értékteremtés

2022.03.28. 17:30

Huszonöt esztendeje a néptánc bűvöletében a Zalagyöngye

A Zalagyöngye Táncegyüttes 25 éves évfordulója alkalmából szombaton a Medgyaszay Házban rendezte meg ünnepi közgyűlését, melyen bemutatták a Zalagyöngye Művészeti Műhely által készített új fényképalbumot.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter, Tóth István „Csonti” és Balogh László a most megjelent fotóalbummal

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Elhangzott: az elmúlt negyed évszázadban a táncegyüttes tagjai gazdagították a város és az ország kulturális életét. A legkisebbek, a Szikrák Táncegyüttes és a Gyöngyszemek tagjai számára kitűnő példa az az elhivatottság, amivel a felnőttek végezték munkájukat. 

 

Cseresnyés Péter ország­gyűlési képviselő beszédében elmondta: a népdalok, a táncok életünk fontos részei, ezek a tradíciók velünk, bennünk élnek, ebből a kultúrából táplálkozunk. Az együttes szerepe kulcsfontosságú, hiszen unikális értékeket örökítenek át. 

 

– Közben példát mutatnak azzal, hogy közösségükben értéket teremtenek – folytatta. – Jó látni, hogy továbbra is nagy lendülettel dolgoznak azért, hogy megőrizzék identitásukat. 

 

Balogh László polgármester szerint a magyar tánc kimagaslik más nemzetek táncai közül. Mivel a legmélyebb és legősibb forrásvidékről, a súlyos drámákat átélt emberi lélekből fakad, képes felmutatni az embert: a férfit és a nőt, a közösséget és az egyént a maga intenzív életszerető teljességében. 
Gábris Jácint, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke szerint az egyesület minden dicséretet megérdemel azért, amit a néptánckincsért tesz. 

 

A Zalagyöngye Táncegyüttes vezetője, Tóth István Csonti a kezdetekről szólva elmondta: 1997-ben húsz fiatal eldöntötte: valami újba kezd, hiszen imádták a néptáncot. Saját költségen vettek ruhákat, s elkezdődtek a próbák. Összeállították a koreográfiákat, s egy évvel később a közönség elé álltak, lelkesedésük azóta töretlen. Több fontos momentumot felvillantva az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a jubileumra elkészült fotóalbumot, s mindenkit invitált a HSMK-ba az április 2-án 18 órakor kezdődő Emlékképek című előadásukra. 

 

A születésnap alkalmából a művészeti műhely rajzpályázatot hirdetett, témája: Szeretem a néptáncot! 

 

Eredmények. I. korcsoport (7–9 év): 1. Répási Janka, 2. Lepsényi Hanna, 3. Kulik Hortenzia, Lovrencsics Léna. Különdíj: Balogh Panna, Maresch Laura, Mátyás Mira. II. kcs. (10–12 év): 1. Sós Emma, 2. Fejes Sára, 3. Somogyvári Nóra. Különdíj: Takács Dorottya. III. kcs. (12–14 év): 1. Bognár Ajsa, 2. Dávid Laura, 3. Barta Zelma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában