Múzeumi esték

2022.02.10. 12:00

Egy vitatott személyiség - Előadást tartanak Görgei Artúrról Zalaegerszegen

Február 10-én, azaz csütörökön 17 órakor a Múzeumi esték második előadásán a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében tart elő­adást dr. Hermann Róbert Görgei Artúrról.

Arany Horváth Zsuzsa

Than Mór festményén a második komáromi csata 1849. július 2-án Herkálypusztánál. Piros ruhában Görgei kalapjával lovasrohamot vezényel a Poeltenberg-hadtest lovasságának

Forrás: ZH-archív

A magyar történelem vitatott személyiségei sorozatban kerül sorra az izgalmas előadás, melynek főszereplője Görgei Artúr. Dr. Hermann Róbert történészprofesszor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár kutatócsoport-vezetője, a MTA doktora idézi meg a tábornok alakját, akivel kapcsolatban először az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire gondolunk. 

 

 

Görgei (aki nevéből az y-t épp a forradalommal való azonosulás miatt hagyta el) 1832–1845 között a császári királyi hadseregben szolgált, majd Prágában kémiai tanulmányokat folytatott. A szabadságharc idején honvéd tábornok, fővezér, hadügyminiszter. A temesvári vereség után Kossuth és a kormány lemondott, átadta a teljhatalmat Görgeinek, aki 1849. augusztus 13-án letette a fegyvert a cári csapatok előtt. A megtorlások, a kivégzések idején kegyelmet kapott. Áruló volt vagy realista, aki felmérte a további lehetséges áldozatok számát, és döntött? A mai előadás többek közt ezekre a kérdésekre is válaszol. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában